Polska ma 17-procentowy udział w światowym rynku koncentratu jabłkowego. Do jego produkcji wykorzystujemy ok. 60 procent krajowych zbiorów jabłek - to sytuacja wyjątkowa mówi Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków.
Polskie zakłady produkują dobrze ponad 300 tys. ton koncentratu jabłkowego rocznie.
Polski koncentrat jabłkowy był chętnie kupowany przez odbiorów zagranicznych ze względu na dobrą cenę i znakomitą jakość.
Nasza przewaga konkurencyjna wynikała z tego, że to był koncentrat dobrej jakości i o odpowiedniej kwasowości. Tę przewagę powoli tracimy, dlatego że nie ma u nas upraw przemysłowych. Zazwyczaj jest to sort jabłek deserowych, a te są słodkie – mówi Julian Pawlak.
Żebyśmy mogli utrzymać swoją pozycję na rynkach zagranicznych w Polsce, muszą pojawić się sady przemysłowe, w których produkowane będą jabłka o poszukiwanej przez kontrahentów, wyższej kwasowości. Im szybciej zrozumieją to sadownicy, tym lepiej.
- źródło: polskieradio.pl
Przypomnijmy:
- Jak uważają eksperci z Instytutu o wzroście eksportu owoców świeżych zadecydowało zwiększenie zagranicznej sprzedaży jabłek. We wrześniu wzrosła ona o 41 proc., a w grupie przetworów owocowych wzrost zagranicznej sprzedaży zagęszczonego soku jabłkowego wyniósł 44 proc. (…). [czytaj wpis: Zwiększenie zagranicznej sprzedaży jabłek napędza eksport owoców >>>]
- Jak wynika zaprezentowanych danych przez Pana Piotra Trojanowicza w strukturze wykorzystania jabłek przemysłowych w Polsce w sezonie 2015/2016 największy udział miał koncentrat jabłkowy który stanowł aż 87,9%. Czyli jak wynika z danych na produkcję koncentratu jabłkowego w Polsce w sezonie 2015/2106 zostało przeznaczonych ok. 2 050 tys. ton jabłek (…). [ czytaj wpis: Jabłka przemysłowe w najbliższych latach >>>]
Najnowsze komentarze