Jak informuje Agro Nawigator w Polsce produkcja jabłek rozwija się dynamicznie. Pomijając wahania wynikające z niekorzystnych warunków pogodowych, średnioroczne tempo wzrostu zbiorów w latach 2011-2018 wyniosło 8,6%. Przyczyną wzrostu produkcji są rosnące plony jabłek (większa intensywność upraw) przy relatywnie stabilnej powierzchni upraw w kraju.
Zwiększa się udział Polski w strukturze zbiorów w UE. W 2018 może osiągnąć 35% wobec 23% w 2011.
Wzrost produkcji jest silniejszy od możliwości zwiększenia popytu na rynku krajowym, jak i wzrostu eksportu. Wzrost powierzchni sadów intensywnych może powodować nadpodaż jabłek w kolejnych latach. Nadwyżki jabłek mogą zostać zagospodarowanie przez przemysł przetwórczy (wysokie moce przerobowe), lecz po relatywnie niskich cenach.
W 2017 zbiory jabłek w Polsce wskutek przymrozków zmniejszyły się o 32% do 2,4 mln t (wg WAPA [(World Apple and Pear Assotiation] o 29% r/r do 2,9 mln t). Silny spadek temperatur wiosną 2017 odbił się na produkcji w wielu krajach UE, np. produkcja w Niemczech, zmniejszyła się o 42% r/r. Łącznie w UE zebrano 11,8 mln t jabłek, tj. mniej o 9% r/r.
W 2018 według GUS produkcja jabłek w Polsce, mimo suszy, osiągnie rekordowy poziom 3,9 mln t (+60% r/r). Prognozy WAPA, które z reguły wskazują na wyższe wartości niż GUS, mówią o produkcji na poziomie 4,48 mln (+56% r/r; por. wykres).
Wysokie będą zbiory w pozostałych krajach UE, co nasili konkurencję na rynkach zagranicznych. Łącznie w UE produkcja jabłek wynieść może 12,5 mln t tj. więcej o 35% r/r i być nieco niższa niż w 2014. Wcześniej (w sierpniu) WAPA oceniało unijną produkcję na rekordową (12,6 mln t).
Susza wpłynęła negatywnie na plonowanie jabłek w Europie zachodniej. Zbiory jabłek w Niemczech (największy unijny odbiorca jabłek z Polski) według niemieckiego urzędu statystycznego tego kraju wynieść mogą 934,6 tys. t, tj. o 55 tys. t mniej niż prognozowano w sierpniu 2018, ale więcej o 56% r/r. Mniejsze od spodziewanych, choć wciąż wysokie, będą zbiory we Francji (1,48 mln t, +3,7% r/r).
Istnieje prawdopodobieństwo, że większa, w porównaniu do lat poprzednich, część zebranych jabłek trafi do przetwórstwa z uwagi na niskie ceny oraz słabszą jakość, na którą wpłynęły wysokie temperatury (mniejsze owoce) w niektórych regionach upraw. KE oczekuje, że ilość jabłek skierowanych do sektora przetwórczego wzrośnie o 54% r/r (bardziej niż jabłek ogółem) i o 10% w porównaniu ze średnią pięcioletnią. Ocenia się również, że z uwagi na niskie ceny, część owoców może zostać niezebrana.
- źródło: pkobp.pl
Najnowsze komentarze