Ludzie od pokoleń faworyzują czerwone jabłka, ale wzrost temperatury, zmiany klimatu mogą zagrażać czerwonym jabłkom – podaje bbc.com
Naukowcy odkryli, że kolor jabłek wynika z poziomu ekspresji niektórych genów w skórce. David Chagne, genetyk z Plant and Food Research w Nowej Zelandii, wyjaśnia, że zestawy enzymów współpracują ze sobą, aby przekształcić niektóre cząsteczki w pigmenty zwane antocyjanami, tą samą klasą substancji, która nadaje purpurowym słodkim ziemniakom, winogronom i śliwkom ich kolor.
Poziomy tych enzymów są kontrolowane przez czynnik transkrypcyjny - białko, które reguluje ekspresję genu - zwane MYB10, dzięki czemu im więcej MYB10, tym bardziej zaczerwieniona jest skóra. W rzeczywistości jedno badanie wykazało, że w jabłkach z czerwonymi paskami poziomy MYB10 były wyższe w pasiastych częściach skórki.
To get an apple that is fully red, temperatures must stay cool. https://t.co/D3GE7omeXp
— BBC Future (@BBC_Future) November 20, 2019
Co ciekawe, kolor zależy również od temperatury. Chagne mówi, że aby uzyskać jabłko w pełni czerwone, temperatura musi pozostać niska, ponieważ jeśli osiągną temperaturę powyżej ok. 40 stopni C (104 ° F), poziom MYB10 i antocyjany ulegną uszkodzeniu w efekcie czego jabłko niezaczerwieni się.
W hiszpańskim regionie Pireneje Chagne i jego koledzy odkryli , że jabłka w jaskrawo czerwone paski były całkowicie blade po szczególnie gorącym lipcu.
Sugeruje, że im bardziej klimat będzie się ocieplał tym trudniej będzie uzyskać czerwone jabłka.
- źródło: bbc.com
Najnowsze komentarze