Jak informuje USDA głównymi europejskimi producentami wiśni i czereśni w 2019 roku są Polska i Hiszpania. Kolejne miejsca zajmują Grecja, Węgry, Niemcy i Włochy.
Całkowita produkcja czereśni i wiśni w UE w tym sezonie szacowana jest na ok. 681 tys. ton, czyli o 18% mniej niż w roku ubiegłym.
Sady czereśniowe i wiśniowe zajmowały w 2019 roku w Europie około 159 tys. ha.
W Polsce zbiory wiśni w 2019 roku szacuje się na 150 tys. ton, a czereśni na 45 tys. ton (w sumie 195 tys. ton - w porównaniu do 2018 roku spadek o 25%). W Hiszpanii zbiory czereśni i wiśni w sumie wyniosą 100 tys. ton (-15%), w Grecji 85 tys. ton (-5,9%), na Węgrzech 74 tys. ton, w Niemczech ok. 62 tys. ton (+3,4%), a we Włoszech 58 tys. ton (-50%).
Kraje UE importują wiśnie i czereśnie głównie z Turcji, a także z Serbii, Chile, Argentyny, Stanów Zjednoczonych i Kanady. W sezonie 2018/2019 import świeżych czereśni i wiśni do UE został wyceniony na 165 mln USD (importowano ponad 46 tys. ton owoców).
W sezonie 2018/2019 UE o 14% wzrósł eksport wiśni i czereśni z Unii Europejskiej - wyeksportowano 16 tys. ton (20 mln USD) wiśni i czereśni. Głównymi odbiorcami europejskich wiśni i czereśni były Białoruś, Szwajcaria i Serbia.
Polska jest największym w UE przetwórcą wiśni, których przekształca 75 procent swojej produkcji. Hiszpania jest największym eksporterem, podczas gdy Niemcy są największym importerem czereśni i wiśni w UE. Włochy są natomiast największym konsumentem świeżych wiśni i czereśni.
- źródło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze