Przysmak z Lotaryngii robi karierę. Właśnie dojrzała mirabelka z Nancy, stara i smakowita odmiana śliw, bogata krewna dzikiej mirabelki rosnącej w rowach i starych działkach. Na Dolnym Śląsku powoli rozpoczynają się także zbiory deserowych odmian śliwek niebieskich. Zanosi się na śliwkowy urodzaj.
Francuskie mirabelki dojrzewają nierównomiernie. Najpierw zbiera się te żółte z pomarańczowym rumieńcem, słodkim lekko korzennym smaku. W deserowej odmianie tych śliwek gustuje Zachodnia Europa – informuje Agrobiznes.
Dla nas jest dobrze, bo raz, że mamy zbyt na Niemiecki rynek dwa, że ludzie mają prace. Tylko nasz rynek żeby bardziej jeszcze zaczął chłonąć tą mirabelkę, żeby oni byli tak zainteresowani jak fioletową śliwką –mówi Beata Kawczyńska (sad w Radłowicach).
Francuskie smakowite owoce rosną na eksport. Polacy muszą obejść się smakiem lub jeść rodzime mirabelki. - Te polne nasze czerwone i żółte tzw., bo takie mamy są malutkie, bo są dzikie, niepielęgnowane drzewa - mówi Beata Kawczyńska (sad w Radłowicach).
Jak podaje Agrobiznes sadownicy na śliwkach nie robią kokosów, bo obrodziło nad podziw. - W tym roku jest bardzo dużo. Śliwka w tym roku tak zaowocowała, że gałęzie się łamią, nie ma jak w alejkę wjechać, nie ma jak drabinki przestawić. Jest dużo owoców – informuje Patrycja Michalska (sad w Piotrowiczkach).
Sezon dopiero się rozkręca. Gorący śliwkowy finał dopiero we wrześniu, gdy po późnych renklodach na rynek wysypią się węgierki – informuj Agrobiznes.
źródło: tvp.pl
Poniżej prezentujemy ceny śliwek na rynkach hurtowych opublikowane przez MRiRW - notowania za okres 1 – 11 sierpnia 2016 r.:
- Bronisze: od 1,00 do 4,50 zł/kg;
- Kalisz: od 1,00 do 3,00 zł/kg
- Lublin: od 1,50 do 2,50 zł/kg
- Łódź: od 1,00 do 2,50 zł/kg
- Poznań: od 1,50 do 3,40 zł/kg
źródło: minrol.gov.pl
Najnowsze komentarze