Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i Grzegorz Hudzik zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego byli gośćmi niedzielnego (15.03) programu TVP „Tydzień”.
Minister Rolnictwa przedstawił m.in. zalecenia dla rolników, które pomogą zminimalizować ryzyko zarażenia koronawirusem. Jak poinformował:
Rolników/sadowników obowiązują dokładnie te same zachowania/zasady jak wszystkich innych ludzi. My nie jesteśmy kosmitami. Do tego trzeba starać się mieć jak najmniej kontaktu z innymi ludźmi. Może w pewnym sensie my mieszkańcy wsi jesteśmy w jakiejś lepszej sytuacji. Jeśli chcemy być z ludźmi to raczej, dlatego że taką decyzję podjęliśmy, żyjemy w pewnym rozproszeniu (i nasze miejscowości i charakter naszej pracy). Ludzie w mieście są skazani na siebie, na przebywanie w większych zbiorowiskach i możliwość rozniesienia wirusa jest zdecydowanie większa. Natomiast obowiązują nas te same zasady, czyli dbanie o higienę, mycie rąk te wszystkie zabiegi, które dotyczą każdego człowieka niezależnie czy jest rolnikiem czy też nie. Przede wszystkim unikanie dużych zgromadzeń (...).
Handel cały czas działa, nic się nie wydarzyło. Sklepy, hurtownie, sklepy zaopatrzenia rolnictwa wszystko działa, będzie to wszystko jeszcze można kupić(...).
Czy żywność jest bezpieczna ? Na to pytanie informacji udzielił Grzegorz Hudzik zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego:
Absolutnie żywność jest bezpieczna, ten wirus nie przenosi się drogą pokarmową, czyli ze spożywaną żywnością i to zarówno pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. To, co jemy nie jest transmiterem zakażenia. Człowiek zaraża się od drugiego człowieka drogą kropelkową (…).
Jak poinformował Jan Krzysztof Ardanowski:
Rolnika niezdolnego do pracy zastępuje / pomaga rodzina, sąsiedzi, innych możliwości nie ma. Nie wojsko, bo już takie głosy słyszałem, aby wysyłać wojsko do pomocy. Nikt oprócz rolnika, jego rodziny czy sąsiadów nie jest wstanie poprowadzić gospodarstw, do tego są potrzebne osoby które się na tym znają (...).
Przede wszystkim kierujmy się zdrowym rozsądkiem nie emocjami. I pamiętajmy żywność nie jest transmiterem choroby, zwierzęta nie są transmiterem choroby (...).
Gospodarstwa dalej normalnie pracują, produkcja jest w toku (…).
Gdzie się ma zgłosić rolnik, jeśli zauważy u siebie symptomy wisusa:
Jeżeli rolnik zauważy u siebie symptomy gorączki, kaszlu, uczucie duszności, czyli te, które mogą wskazywać na zakażenie koronawirusem powinien zgłosić się do Powiatowej Stacji Epidemiologicznej telefonicznie. Uzyska tam informacje, do którego oddziału zakaźnego ma się udać. Zgłasza się na izbę przyjęć oddziału zakaźnego i tam ocenia go lekarza. Następnie jest pobierany materiał biologiczny w postaci wymazu, który potwierdzi bądź wykluczy obecność wirusa. W przypadku powiedzenia - przebieg łagodny pacjent leczy się w domu; w przypadkach ciężkich jest hospitalizowany (...)
– tłumaczy Grzegorz Hudzik.
Całe wypowiedzi Ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego i Grzegorza Hudzika zastępcy Głównego Inspektora Sanitarnego w programie TVP „Tydzień” dostępne tutaj >>>
- źródło: tvp.pl / Oglądaj całość >>>
Najnowsze komentarze