Nowoczesna produkcja jabłek wymaga dużych inwestycji i powoduje, że produkcja owoców jest dużo droższa, a koszty pracy i pracowników rosną z roku na rok.
Zdaniem przewodniczącego Związku Owoców Republiki Czeskiej Martina Ludvíka za wysokiej jakości jabłka będziemy musieli zapłacić więcej.
W sierpniu ceny jabłek w sklepach wzrosły do rekordowego poziomu 50 koron za kilogram (1 korona czeska to w przeliczeniu 0,17 Złoty) , co oznacza wzrost o 66 procent rok do roku.
Republika Czeska uzależniona jest od importu jabłek. Około połowa tego, co konsumują Czesi, pochodzi z importu.
Można powiedzieć, że nie tylko w naszym kraju były małe ilości jabłek na magazynach, ale cała Europa była zmuszona importować jabłka z odległych miejsc, takich jak Ameryka Południowa czy Nowa Zelandia
- dodaje. W okresie wiosennym doszło do pandemii, a ludzie zostali poinformowani, że powinni spożywać więcej owoców i warzyw, nie zwracając uwagi na cenę.
Sieci handlowe podniosły ceny i śmiem twierdzić, że przynajmniej w tej kwestii były ekonomicznymi zwycięzcami stanu wyjątkowego COVID-19
- zaznacza. Tegoroczne zbiory jabłek w Czechach powinny być poniżej średniej. Przewodniczący szacuje, że będą wynosić nieco ponad 111 000 ton. Ale to i tak wyższe zbiory niż w zeszłym roku.
Nie ma znaczenia, czy zbiory są średnie czy powyżej średniej, i tak ostatecznie o cenie jabłek zadecyduje import, na którym polegamy
- wyjaśnia.
Ceny jablek v srpnu v obchodech vzrostly na rekordních 50 korun za kilogram, což je meziročně nárůst o 66 %. Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka se sešlo hned několik faktorů, které to způsobily. #20minut https://t.co/G254FSEqxw
— Radiožurnál (@Radiozurnal1) September 19, 2020
Obecnie sadownicy najczęściej sprzedają jabłka za około 25 koron, w sklepach wciąż są to ceny wynoszące około 45 koron. Jednak te ceny w kolejnych dniach powinny być znacznie niższe, gdyż na rynek trafiają świeże jabłka, które nie są obciążone kosztami przechowywania
- dodaje Według Ludvíka. Jabłka są towarem strategicznym i w kolejnych latach powinniśmy być od 70 do 80 procent samowystarczalni w krajowej produkcji tego gatunku w Czechach.
Najnowsze komentarze