Freshfel Europe opublikował 'Monitor konsumpcji 2020 świeżych owoców i warzyw", oraz trendów konsumpcyjnych w UE-28. Najnowsze wydanie Freshfel Europe's Consumption Monitor pokazuje, że w 2018 r. dzienne spożycie świeżych owoców i warzyw na mieszkańca wzrosło o 4% w porównaniu z 2017 r. Wynosiło dokładnie 363,76 g na mieszkańca dziennie. Choć ta wartość jest nadal poniżej zalecanego minimalnego dziennego spożycia (czyli 400g) zalecane przez WHO - Światowa Organizacja Zdrowia, stanowi to wzrost o 5,1% w porównaniu z poprzednimi pięcioma latami (2013-2017) i powstrzymuje poprzednią stagnację konsumpcji świeżych owoców i warzyw
Wyniki konsumpcji poprawiły owoce !
Jak podkreślają poprawę wyniku można przypisać wzrostowi spożycia świeżych owoców o 9,5% do 211,82 g na mieszkańca dziennie, co skompensowało niewielki ale ogólny spadek spożycia warzyw do 151,94 g na mieszkańca dziennie.
Z inicjatywy Stowarzyszenia Sady Grójeckie oraz partnerów @ZSRP2, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Sady Sandomierskie, Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych oraz @UOwocowa , ruszył projekt https://t.co/VCJKt46PNE
— sadownictwo (@sadowniczy) January 3, 2021
Jak podkreślają autorzy sektor świeżych owoców i warzyw musi wykorzystać fakt, ponieważ rok 2021 jest Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw ONZ (czytaj więcej >>>)
Ciągłe wzmacnianie ważnej roli świeżych produktów w zdrowej i zrównoważonej diecie jest niezbędne, aby utrzymać i wzmocnić ten najnowszy pozytywny trend konsumpcyjny podkreślał Philippe Binard z Freshfel Europe
Tendencja jest widoczna, gdyż np: 26% Brytyjczyków planuje do końca 2021 roku przestać spożywać mięso (wyłączając ryby). To 6,5 miliona potencjalnych nowych klientów dla branży roślinnej w Wielkiej Brytanii.
26% Brytyjczyków planuje do końca 2021 roku przestać spożywać mięso (wyłączając ryby). To 6,5 miliona potencjalnych nowych klientów dla branży roślinnej w Wielkiej Brytanii https://t.co/Yv5zjz0bqc pic.twitter.com/8bDSmKL374
— RoślinnieJemy (@RoslinnieJemy) January 10, 2021
Spanish consumption on upward curve https://t.co/FW8FLujkQM pic.twitter.com/Nq9dod5OEB
— Eurofruit (@eurofruit) January 12, 2021
PRESS RELEASE: 2020 @Freshfel Consumption Monitor shows strong positive 4% increase in #EU fresh #fruit & #vegetable consumption Read the full press release https://t.co/ASeIhoEGLG including info on how to obtain the 2020 @Freshfel Consumption Monitor pic.twitter.com/ZosQZf9Bpw
— Freshfel Europe (@Freshfel) January 12, 2021
Najnowsze komentarze