Po trzech sezonach spadków - wzrost. Eksport mrożonych truskawek zwiększył się o 12%. Podsumował Główny Urząd Statystyczny.
Jak informuje Agrobiznes 21 kwietnia większe zbiory, większy apetyt odbudowujący się po pandemii w Europie, pozwoliły na większe wysyłki. Jesteśmy drugim po Hiszpanii największym producentem truskawek w Unii Europejskiej i dziewiątym na świecie. Zbiory sięgają około 200 tys. ton, większość przeznaczamy na eksport. Głównie do krajów Wspólnoty.
Zdecydowanie największym odbiorcą są Niemcy, którzy w ubiegłym roku kupili od nas 25 tys. ton mrożonych truskawek. W czołówce odbiorców znajdują się także Holandia, Francja, Belgia i Austria, ale polskie owoce trafiają do ponad 50 krajów świata, a nasz eksport stanowi 13% światowego handlu.
Jednak ten sezon może być już gorszy. Rosnące koszty produkcji i malejąca liczba pracowników sezonowych mogą otworzyć furtkę dla owoców spoza Unii. Na dużego importera wyrasta Egipt, dla którego Rosja zaraz po Niemczech była drugim rynkiem zbytu. Teraz za sprawą wojny będzie musiał szukać nowych możliwości sprzedaży – podaje Agrobiznes.
- źródło: tvp.pl „Agrobiznes” 21 kwietnia 2022 roku
Najnowsze komentarze