Aby jabłka lepiej wyglądały, producenci używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Najczęściej stosuje się szelak, czyli naturalną żywicę pozyskiwaną z... odchodów insektów. Dzięki szelakowi jabłko ma błyszczącą skórkę i jest odporne na obicia. Poza tym zyskuje dłuższe życie – wosk chroni przed zepsuciem, dlatego jabłko pokryte szelakiem może dłużej leżeć w markecie.
Do „upiększania” jabłek wykorzystuje się też wosk Carnauba pozyskiwany z liści palm rosnących w Brazylii. Oba rodzaje wosku wykorzystuje się również poza przemysłem spożywczym, np. do produkcji wosków do podłóg czy samochodów.
Podczas cotygodniowych dużych zakupów zaglądamy do alejki ze świeżymi produktami i przy okazji uzupełniamy zapasy owoców i warzyw. Większość z nas wie, że lepiej kupować je na bazarach i w małych zieleniakach, ale atrakcyjne promocje i wygoda skłaniają nas do zakupów w markecie. Okazuje się jednak, że idealne i lśniące owoce nie są wcale takie zdrowe, na jakie wyglądają. Dowiedz się, dlaczego nie powinieneś kupować błyszczących jabłek z supermarketu.
- źródło: abczdrowie.pl / czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze