Nie tylko dla europejskich turystów, granice między krajami Unii Europejskiej zostały również otwarte dla około 150 tysięcy pracowników sezonowych potrzebnych do uratowania krajowych upraw.
Tak szacuje Coldiretti w związku z ponownym otwarciem granic bez konieczności kwarantanny przy przywracaniu lotów lotniczych do UE i strefy Schengen.
Jest to możliwość, która pozwala nam zagwarantować profesjonalizm i doświadczenie włoskim przedsiębiorstwom rolniczym dzięki tymczasowemu zaangażowaniu często tych samych osób, które co roku przekraczają granicę w celu pracy sezonowej, a następnie wracają do swojego kraju
- podkreśla Coldiretti.
Największą liczbę pracowników sezonowych we Włoszech stanowią pracownicy z Rumunii (ok. 107 591 osób), ale wśród Europejczyków są również Polacy (13 134) i Bułgarzy (11 261).
- wyjaśnia Coldiretti.
- źródło: italiafruit.net
Najnowsze komentarze