Włosi idą w ślady Polski i starają się o dopuszczenie swoich jabłek na rynek chiński.
Jak mówi Michael Grasser, Dyrektor Marketingu VI.P, Associazione delle Cooperative Ortofrutticole della Val Venosta – Chiny to ogromny rynek, a jego zdobycie oznaczałoby możliwość prowadzenia tam działalności gospodarczej przez dekady.
Włosi są na razie na wstępnym etapie starania się o wejście na rynek chiński, dlatego minie jeszcze trochę czasu do etapu fitosanitarnego protokołu. Obecnie zastanawiają się już jednak, jakie odmiany nadają się na ten rynek – informuje Michael Grasser.
Zainteresowanie włoskich producentów rynkiem Chińskim wynika przede wszytki z faktu utraty ważnych rynków zbytu takich jak Liban, Egipt czy Algieria.
- źródło: freshplaza.com
Włochy są drugim po Polsce producentem jabłek w Europie. Jak wynika z raportu USDA komercyjna produkcja jabłek we Włoszech w sezonie 2016/2017 wyniesie ok. 2,3 mln ton (w Polsce ok. 3,4 mln ton). We włoskich sadach jak informują amerykanie dominuje odmiana Golden Delicious. [czytaj wpis: Amerykańskie prognozy zbiorów jabłek w Europie >>>]
Najnowsze komentarze