Jak informuje Agro Nawigator polscy eksporterzy soku jabłkowego mogą skorzystać na problemach z koronawirusem w Chinach, w szczególności w zakresie dostaw na rynek amerykański.
Serwis IEG Vu wskazuje (inf. z 28 lutego), że aktywność amerykańskich firm w poszukiwaniu surowca europejskiego w obliczu utrudnień logistycznych w Chinach zwiększyła się. Jednocześnie zwraca uwagę, że nawet przy ograniczeniu istotnych barier (np. kwarantanny) wznowienie przepływów handlowych potrwać może kilka tygodni, co stanowić będzie czynnik oddziałujący w kierunku wzrostu eksportu koncentratu z UE i tym samym wzrostów cen.
Dostawy koncentratu jabłkowego z Chin na rynek amerykański zaczęły odbudowywać się w 4q19 po spadkach w sez. 2018/19 (zmniejszenie produkcji w Chinach), osłabiając popyt na sok produkowany w UE. Co prawda w grudniu’19 były wciąż niższe o 8,5% r/r (wobec spadku o 74% r/r w całym 2019), jednak ostatni miesiąc 2019 przyniósł pierwszy od sierpnia’18 spadek amerykańskiego importu koncentratu z UE (-57% r/r, za USDA).
Ceny koncentratu soku jabłkowego znajdowały się w tendencji spadkowej od początku 4q19. Według IEG Vu na początku marca były niższe o 20% (1,2 EUR/kg) w porównaniu do sezonowych maksimów w październiku’19, ale wciąż o 23% wyższe niż przed rokiem.
- źródło: pkobp.pl
Jak koronawirus wpłynie na polski rynek jabłek ? [czytaj wpis] >>>
Najnowsze komentarze