Jak wynika z danych udostępnionych przez The World Apple and Pear Association (WAPA) zapasy jabłek w Unii Europejskiej na dzień 1 maja 2021 roku wynosiły ok. 1,3 mln ton.
W ciągu miesiąca zapasy jabłek w UE zmniejszyły się o ponad 609 tys. ton - na dzień 1 kwietnia 2021 roku wynosiły ok/ 1,9 mln ton
[czytaj wpis: WAPA 4/2021: Zapasy jabłek w chłodniach. Polskie jabłka +79,9% r/r].
Największe zapasy jabłek w maju br. znajdowały się we Włoszech – ponad 415 tys. ton (+17,9% r/r), w Polsce – 398 tys.ton (+144,2% r/r) i we Francji – ok. 159 tys. ton (-31,2% r/r).
W ciągu miesiąca (od 1 kwietnia 2021 r. do 1 maja 2021 r.) najwięcej jabłek ubyło z polskich chłodni 194 tys. ton. We Włoszech w ciągu miesiąca zapasy jabłek zmniejszyły się o ok. 191 tys. ton, a we Francji o ok. 81 tys. ton.
Wśród odmian jabłek magazynowanych w krajach UE największy udział w maju 2021 roku miała odmiana Golden Delicious (ponad 397 tys. ton), Idared (ok. 121 tys. ton), Red Jonaprince (70 tys. ton) oraz Gala (ok. 57 tys. ton). W ciągu miesiąca najwięcej w UE ubyło z chłodni jabłek odmiany Golden Delicious (ok. 115 tys. ton), Gala (ok. 62 tys. ton) i Cripps Pink (35 tys. ton).
Według danych WAPA w polskich magazynach na dzień 1 maja 2021 roku najwięcej znajdowało się jabłek odmiany Idared (110 tys. ton), Golden Delicious (50 tys. ton), i Szampion, Red Jonaprince i Gloster (35 tys. ton).
Jak wynika z danych udostępnionych przez WAPA z polskich chłodni w ciągu miesiąca (od 1 kwietnia do 1 maja 2021 r.) najwięcej ubyło jabłek odmiany Idared (30 tys. ton). O 25 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Red Jonaprince i Gala, a o 15 tys. ton zmniejszyły się zapasy odmiany Jonagold, Ligol i Szampion.
*brak danych z niektórych krajów UE
- źródło: wapa-association.org
Najnowsze komentarze