W dawnej szkole powstanie miejsce, w którym rolnicy i sadownicy będą mogli przetwarzać zioła i owoce. Produkty będą powstawać pod okiem technologa żywności, a następnie będą sprzedawane m.in. na całorocznym targowisku, czy też za pomocą specjalnie przygotowanego do tego celu sklepu internetowego – informuje lublin112.pl
W tym roku rozpoczną się prace związane z przebudową budynku dawnej szkoły w Boniewie, celem zmiany sposobu użytkowania obiektu. Chodzi o utworzenie pierwszego w powiecie krasnostawskim Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. Radni zadecydowali o przeznaczeniu na ten cel kwoty 885 tys. zł, co jednocześnie jest najwyższą pozycją wśród wydatków inwestycyjnych na 2020 rok.
Decyzja o likwidacji szkoły podstawowej w Boniewie zapadła na początku 2017 roku. Wtedy też zaczęto się zastanawiać, jak wykorzystać budynek znajdujący się w atrakcyjnym miejscu, gdyż przy drodze krajowej nr 17 Lublin – Zamość.
Prezes zarządu Lokalnej Grupy Działania Krasnystaw Plus Dorota Sawa zaproponowała, aby powstały tam dwa oddzielne projekty: Inkubator Przetwórstwa Lokalnego i oraz Centrum Promocji Produktu Lokalnego.
To drugie, w postaci Targowiska Gminnego „Mój Rynek” w Boniewie zostało oddane do użytkowania w czerwcu ub. roku. Inauguracja połączona była z Kiermaszem Lokalnych Produktów Ziemi Krasnostawskiej oraz wdrażaniem Marki Lokalnej „Krasna Chata”. Produkty oznaczone tym logiem mają stać się znakiem promocyjnym subregionu.
- źródło: lublin112.pl
Najnowsze komentarze