Jak wynika z danych udostępnionych przez United States Departament of Agriculture (USDA) zbiory jabłek we Włoszech w sezonie 2017/2018 wyniosły ok. 1,7 mln ton – co stanowiło 19 % całkowitej produkcji jabłek w Europie.
70 % produkcji jabłek we Włoszech odbywa się w rejonie Alto Adige i Trentino. Pozostała część produkcji odbywa się w regionach Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Piemonte, Emilia Romagna, Lombardia i Campania.
W sadach włoskich dominują takie odmiany jabłoni jak: Golden Delicious, Gala, Red Delicious, Fuji i Granny.
Jak informuje USDA z najnowszych prognoz wynika, iż 83 % włoskich jabłek (2017/2018) zostanie przeznaczona do konsumpcji krajowej (ok. 629 tys. ton) i na eksport (ok. 890 tys.), a posotała część (17 %) zostanie przeznaczona do przemysłu (ok. 298 tys.ton).
- źródło: gain.fas.usda.gov
Włochy są numerem 2 w produkcji jabłek w Europie. Ja pochodzę z Południowego Tyrolu, jest to region położony na północy Włoch, u podłoża Alp. Łącznie 70 % włoskiej produkcji odbywa się w regionie Południowego Tyrolu (18 100 ha - 49 %) oraz w rejonie Torentino (8 500 ha – 21 %). I od dekad produkcja jabłek w tych regionach jest coraz bardziej popularna. 10 % powierzchni upraw w Południowym Tyrolu zajmują odmiany Klubowe. Numerem jeden jest odmiana Pink Lady® wprowadzona do uprawy w 1998 roku. Drugie miejsce zajmuje Kanzi® (2006 rok), a trzecie Jazz® (2007/2010) (fo.5). W sąsiedniej prowincji – Torentino do tej pory królowała odmiana Golden, natomiast w programie nowych nasadzeń 2017-2021 zostanie wprowadzonych 750 tys. ha nowych odmian klubowych np. odmian parchoodpornych tj. Galant®, Opal®, Isaaq®
- źródło: "Przegląd odmian jabłoni na świecie ze szczególnym uwzględnieniem odmian klubowych. Trendy w nasadzeniach w rożnych regionach świata" tak brzmiał tytuł wykładu jaki przeprowadził Walter Guerra (LVF Laimburg, Południowy Tyrol, Włochy) podczas tegorocznej edycji MTAS-FruitPRO 2018, 14-15 lutego w Warszawie.
Najnowsze komentarze