Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Turcji w 2018 roku wyniosą ponad 2,8 mln ton.
Jabłka w tym sezonie (2018/2019) były uprawiane w Turcji na 170 tys. ha (podobnie jak w ubiegłym roku).
Najpopularniejszą odmianą w tureckich sadach jest odmiana Red Delicious (40% całkowitej produkcji), na drugim miejscu znajduje się odmiana Golden Delicious (25%). Ze względu na duży potencjał eksportowy coraz bardziej popularne w Turcji stają się odmiany takie jak: Granny Smith, Fuji, Gala, Amasya, Jonagold, Cripps Pink czy Braeburn.
Jak wynika z najnowszych prognoz Turcja wyeksportuje w tym sezonie (2018/2019) 220 tys. ton jabłek. W sezonie 2017/18 Turcja wyeksportowała 189 tys. ton. Głównymi odbiorcami tureckich jabłek są Irak, Rosja i Syria.
- źródło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze