Jak informuje USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Nowej Zelandii wyniosą w 2018 roku 583 tys. ton, czyli o 2,6 % więcej w porównaniu do ubiegłego roku.
73 tys. ton jabłek zostanie przeznaczonych na krajową konsumpcję, 120 tys. ton do przetworzenia, a 390 tys. ton na eksport.
Jabłka w sezonie 2018/2019 były uprawiane w Nowej Zelandii na ok. 10 tys. ha.
Około 40-50% całkowitej powierzchni uprawnej stanowią aktualnie w Nowej Zelandii odmiany chronione prawem własności intelektualnej, są to odmiany takie jak Envy, Dazzle, Rockit lub Honeycrisp.
Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA Nowa Zelandia w sezonie 2018/2019 wyeksportuje o 4% jabłek więcej niż w sezonie 2017/2018. Eksport jabłek w bieżącym sezonie szacowany jest na 390 tys. ton. Najwięcej jabłek z Nowej Zelandii trafia do krajów UE, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
- źrodło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze