Zbiory jabłek w UE w sezonie 2020/2021 szacuje się na 12,2 mln ton, z czego 10,8 mln ton to produkcja jabłek deserowych (o 2% mniej niż w poprzednim sezonie) – podaje USDA.
Spadek wielkości plonów jabłek to efekt niekorzystnych warunków pogodowych. Wiosenne przymrozki zredukowały plony jabłek w Austrii, Czechach, Niemczech oraz na Węgrzech, susze i upały w Belgii, Austrii, Polsce i Wielkiej Brytanii, a gradobicia na Węgrzech i w Rumuni.
UE jest jednym z czołowych producentów i konsumentów jabłek na świecie. Największymi producentami jabłek w Europie są Polska, Włochy, Francja, Niemcy i Hiszpania - stanowią 77% procent całkowitej produkcji jabłek w UE.
Jak informuje USDA tegoroczne zbiory jabłek deserowych w Polsce szacowane są na 3,3 mln ton (o 9% więcej niż w sezonie 2019/2020).
Zbiory jabłek we Włoszech oszacowano na ok. 2,1 mln ton (-1%), we Francji na ok. 1,4 mln ton (-9%), w Niemczech na 951 tys. ton a w Hiszpanii na ok. 599 tys. ton (-3%).
Dominującymi odmianami w sadach UE są Golden Delicious, oraz odmiany z grupy Gala i Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince).
Odmiana Golden Delicious cieszy się największą popularnością w sadach we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugali. Jonagold dominuje w sadach niemieckich i belgijskich, a odmiana Idared jest odmianą numer jeden w Rumunii i na Węgrzech, w Polsce spadła na 2 miejsce - podaje USDA.
Jak informuje USDA w europejskich sadach obserwuje się wzrost produkcji nowych odmian takich jak Pink Lady®, Kanzi®, Rubens®, Tentation®, Wellant, Cameo czy Kiku®.
Przypomnijmy: USDA: Zbiory jabłek w UE w 2019 roku >>>
Jabłka w tym sezonie były uprawiane w krajach UE na 530 tys. ha. Jak informuje USDA powierzchnia sadów jabłoniowych nieznacznie wzrosła (+0,14%). Powierzchnia sadów jabłoniowych w tym sezonie wzrosła w Polsce, Włoszech, Wielkiej Brytanii, Bułgarii i Irlandii. Z kolei na Węgrzech, w Belgii, Francji, Holandii, Hiszpanii, Czechach i Słowenii powierzchnia sadów jabłoniowych nieznacznie się zmniejszyła.
- źródło: USDA
Najnowsze komentarze