Jak wynika z najnowszego raportu USDA światowa produkcja jabłek w sezonie 2018/2019 jest najniższa od 8 lat i wynosi 68,6 mln ton.
Spadek światowej produkcji jabłek w tym sezonie jest konsekwencją mniejszych zbiorów w Chinach.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w Chinach w tym sezonie będzie mniejsza o 25% i wyniesie 31 mln ton (to najniższy wynik od 9 lat).
Mniejsze zbiory jabłek w Chinach w tym sezonie są wynikiem przymrozków, które wystąpiły tam w okresie kwitnienia sadów jabłoniowych, a także majowych intensywnych opadów deszczu i gradu.
Zbiory jabłek w Unii Europejskiej szacowane są z kolei na rekordowym poziomie 14 mln ton.
W USA zbiory jabłek wyniosą ok. 5 mln ton, w Turcji 3 mln ton, w Iranie ok. 2,8 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, a w Rosji 1,5 mln ton.
Zbiory jabłek w Chile szacowane są na ok. 1,2 mln ton, na Ukrainie i w Brazylii na ok. 1 mln ton, w Republice Południowej Afryki na 850 tys. ton, w Meksyku na 660 tys. ton, w Nowej Zelandii na 580 tys. ton, a w Argentynie na 530 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 57,1 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 27 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 7,7 mln ton.
Największym importerem jabłek będzie Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 815 tys. ton jabłek. 493 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 400 tys. ton importuje Białoruś.
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2018/2019 będzie UE. Kraje Unii Europejskiej wyeksportują w sumie ok. 1,4 mln ton jabłek.
Chiny wyeksportują ponad 1 mln ton jabłek, a USA 850 tys. ton.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze