Jak wynika z najnowszego raportu USDA (opublikowanego w czerwcu 2019 r.) światowa produkcja jabłek w sezonie 2018/2019 jest najniższa od 8 lat i wynosi 68,7 mln ton.
Spadek światowej produkcji jabłek w sezonie 2018/2019 jest konsekwencją mniejszych zbiorów w Chinach.
Produkcja jabłek w Chinach w 2018/2019 była mniejsza o 25% i wyniosła 31 mln ton (to najniższy wynik od 9 lat).
Mniejsze zbiory jabłek w Chinach w tym sezonie są wynikiem przymrozków, które wystąpiły tam w okresie kwitnienia sadów jabłoniowych, a także majowych intensywnych opadów deszczu i gradu.
Zbiory jabłek w Unii Europejskiej były z kolei na rekordowym poziomie 14 mln ton.
W USA zbiory jabłek wyniosły ok. 5 mln ton, w Turcji 3 mln ton, w Iranie ok. 2,8 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, a w Rosji 1,5 mln ton.
Zbiory jabłek w Chile szacowane są na ok. 1,2 mln ton, w Brazylii na ok. 1 mln ton, w Republice Południowej Afryki na 840 tys. ton, w Meksyku na 660 tys. ton, w Argentynie na 590 tys. ton, a w Nowej Zelandii na 560 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 56,8 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 27 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 7,9 mln ton.
Największym importerem jabłek w sezonie 2018/2019 jest Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 795 tys. ton jabłek. 470 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 300 tys. ton importuje Irak..
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2018/2019 będzie UE. Kraje Unii Europejskiej wyeksportują w sumie ok. 1,2 mln ton jabłek.
Chiny wyeksportują ponad 880 tys. ton jabłek, a USA 760 tys. ton.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze