Jak wynika z najnowszego raportu USDA światowa produkcja jabłek w sezonie 2017/2018 wyniesie 76,2 mln ton czyli o 2,6 mln ton mniej niż w roku ubiegłym (2016/2017).
Spadek światowej produkcji jabłek jest przede wszystkim konsekwencją mniejszych zbiorów w Europie.
Jak informują Amerykanie produkcja jabłek w UE wyniesie w tym sezonie (2017/2018) ok. 10 mln ton, czyli będzie o ok. 2,6 mln ton mniejsza niż w roku ubiegłym.
Zbiory jabłek w Chinach USDA szacuje na 44,5 mln ton (o 600 tys. ton więcej niż w sezonie 2016/2017). W USA zbory jabłek wyniosą ok. 4,65 mln ton (spadek o 260 tys. ton), w Turcji 2,75 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, w Iranie 1,57 mln ton, w Chile 1,36 mln ton, w Rosji 1,27 mln ton (spadek o 230 tys. ton), na Ukrainie 1,1 mln ton, a w Brazyli 1,04 mln ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 64,6 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach - 38,4 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 6,3 mln ton.
Największym importerem jabłek będzie Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 690 tys. ton jabłek. 600 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 450 tys. ton zaimportuje Białoruś.
Największym eksporterem jabłek będą Chiny, które wyeksportują w sezonie 2017/2018 ok. 1,2 mln ton jabłek. Z krajów UE wyeksportowanych zostanie 1 mln ton jabłek, a z USA 890 tys. ton.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze