Coraz ciężej będzie promować spożywanie owoców w stanie świeżym. Coraz więcej czytamy publikacji na temat zanieczyszczeń oraz zawartości szkodliwych pestycydów w owocach. Media społecznościowe takie tematy podchwytują od razu, a czytelnik nie zawsze zapamięta że ranking dotyczyć mógł owoców produkowanych w innym kraju czy nawet na innym kontynencie.
Enviromental Working Group (EWG), to amerykańska organizacja, która zajmuje się promocją zdrowego stylu życia. Organizacja ta co roku przygotowuje raport, który zawiera informacje o najbardziej i najmniej toksycznych owocach i warzywach. EWG swoje opracowanie opiera na rocznych sprawozdaniach z programu danych pestycydów Departamentu Rolnictwa USA.
Naukowcy USDA przetestowali 1174 partie truskawek konwencjonalnych - z czego 89% było uprawianych w Stanach Zjednoczonych, a reszta pochodziła z Meksyku, oraz jedna partia pochodząca z Holandii.
- Prawie wszystkie próbki - 99 procent - miały wykrywalne pozostałości co najmniej jednego pestycydu.
- Około 30 procent miało pozostałości 10 lub więcej pestycydów.
- Najbrudniejsza próbka truskawek zawierała pozostałości 23 różnych pestycydów.
- Próbki truskawek zawierały pozostałości 81 różnych pestycydów w różnych kombinacjach.
Oto pełna lista „Dirty Dozen” EWG na rok 2019:
1. Truskawki
2. Szpinak
3. Jarmuż
4. Nektarynki
5. Jabłka
6. Winogrona
7. Brzoskwinie
8. Wiśnie
9. Gruszki
10. Pomidory
11. Seler
12. Ziemniaki
Teraz tylko dodać tytuł o najbardziej toksycznych owocach i mam „ustawioną” kampanie. Truskawki trują, nie jemy truskawek… Idealne wejście w nowy sezon dla każdego z producentów owoców tego gatunku.
- źródło / czytaj całość: ewg.org
Najnowsze komentarze