Po dobrym sezonie i zbiorach jabłek i gruszek w USA, sadownicy coraz częściej zastanawiają się nad przestawieniem swoich upraw na metody ekologiczne podaje freshplaza.
Powód jest prosty, popyt na tak produkowane jabłka i gruszki jest większy niż podaż. W ciągu ostatnich sześciu lat udział w produkcji owoców ekologiczny wzrósł o 30% i taki trend jest zachowany cały czas.
Dodatkowo jak zauważają sadownicy jabłka i gruszki z certyfikatem eko dostępne wcześniej tylko w specjalistycznych sklepach lub bezpośrednio u producentów tych owoców, obecnie coraz częściej trafiają do większych sklepów i sieci handlowych.
A odmiany ? Głownie Honeycrisp i Pink Lady, ale w przyszłości również ekologiczne jabłka Gala, Fuji i Granny Smith.
A jakie jest Wasze zdanie ? Będziemy część swoich upraw przestawiać na jabłka eko ? Czy to jest nadal niszowy segment rynku w naszym kraju ?
W Warszawie otwarto pierwszy sklep oferujący niemal wyłącznie produkty organiczne. W ślady stolicy idzie Poznań. Nie są to małe punkty handlowe, tylko wielkopowierzchniowe markety. Rynek żywności ekologicznej rośnie jak szalony, choć w Polsce to nadal nisza podaje wyborcza.pl >>>
Najnowsze komentarze