Odmiana Red Delicious królowała na amerykańskim rynku od 50 lat. Jednak w tym roku, producenci zapowiadają, że jej miejsce zajmie Gala.
Jabłka Red Delicious nie są już tak pożądane przez konsumentów
- mówi Mark Tiogo -
Odmiana została wyhodowana dla względów estetycznych. Jednakże bardziej doceniane są przez klientów walory smakowe i tekstura, przez co Gala uważana jest za odmianę lepszą.
“Odmianę Red Delicious odkryto w stanie Iowa około 1875 roku. Od razu jabłka zdominowały rynek, dzięki czerwonemu zabarwieniu skórki, które wskazywało na ich dojrzałość. Mimo tego, że zajmą w tym roku drugie miejsce, na długo utrzymają się na rynku, jako jedna z wiodących odmian.” - mówi Briggs.
Sadownicy zauważają, że w ostatnich latach konsumenci wolą kupować słodsze jabłka, takie jak Honeycrisp lub Gala.
“Gala jest zbierana pod koniec października. Są to najsłodsze jabłka, jakie zbieramy i sprzedajemy.” - mówi Brenda Briggs, wiceprezes Rice Ruit Co.
Na terenie okręgu Adams uprawia się 70% jabłek z Pensylwanii. Resztę jabłek z tego stanu dostarczają okręgi Franklin, Bedford i York.
Nowe marki wśród jabłek
Firma Rice Fruit wraz z producentami jabłek z Waszyngtonu promują swoją własną markę słodkich jabłek Kiku. Sprzedają je nawet w osobnych, charakterystycznych opakowaniach.
Wprowadzanie własnych marek jest nowym, rozwijającym się trendem na rynku. Do jednych z markowych odmian jabłek należą: Sweet Cheeks, Rave, First Kiss i Jazz. Konsumenci lubią takie nowości, a zapotrzebowanie na nie rośnie.
Producenci owoców potrzebują prawie 10 lat, żeby odpowiedzieć na wymagania konsumentów. Powiedzmy, że aby otrzymać zbiory słodkiej odmiany Honeycrisp, należy najpierw wykorzenić Red Delicious, a następnie zasadzić jabłonie odmiany Honeycrisp.
Od podjęcia decyzji do zbiorów należy liczyć od 8 do 10 lat.
- mówi Briggs.
Producenci z Pensylwanii w ciągu ostatnich kilkunastu lat wprowadzali kilka takich zmian w swoich sadach, aby sprostać wymaganiom rynku. Pensylwania zajmuje czwarte miejsce w produkcji jabłek w USA, daleko za stanami Waszyngton, Nowy Jork i Michigan. Większość zbiorów z tego regionu wykorzystuje się na produkcję sosów, przecierów i konserw.
Inne odmiany też się liczą
Firma Shatzer Fruit sprzedaje jabłka na rynku lokalnym. Dwight Mickey, właściciel firmy mówi - “Kończymy sprzedawać Galę. Teraz klienci zwracają się do nas po Honeycrisp i Jonagoldy. Wspomniane odmiany i Gala są bardzo podobne pod względem smaku. Dużym zainteresowaniem cieszy się również Jonagold.”
Firma cieszy się także dużym powodzeniem Golden Delicious. Są to jabłka często wykorzystywane do gotowania i robienia przetworów.
"Wygląda na to, że niedługo będziemy zbierać plony" - mówi Mickey i dodaje - "Potrzebujemy kilku chłodnych dni, aby jabłka dostały odpowiednich kolorów, a niestety nie ma większych szans na lekkie ochłodzenie w ciągu kolejnych tygodni. W rezultacie część owoców będzie bardziej żółta niż czerwona."
Top 5 sprzedawanych jabłek w USA
1. Gala
2. Red Delicious
3. Granny Smith
4. Fuji
5. Honeycrisp
- Źródło: eu.publicopiniononline.com
- KW
Najnowsze komentarze