Jak czytamy w opublikowanym przez Komisję Europejską przeglądzie dotyczącym perspektywy dla rynku jabłek w okresie 2019-2030:
Przewiduje się, że produkcja jabłek w UE o okresie 2019-2030 utrzyma się na stabilnym poziomie 12 milionów.
W prawdzie jak informuje KE areał sadów jabłoniowych co roku będzie pomniejszać się o 0,8%, to jednak wzrośnie wydajność sadów.
Chociaż przewiduje się, że zmiany te nastąpią we wszystkich krajach produkujących jabłka, to modernizacja polskiego sektora jabłek (szacowana na około 25% produkcji UE) będzie głównym motorem napędowym.
Stare sady zostaną częściowo zastąpione przez nowe sady i nowe odmiany, które lepiej odpowiadają preferencjom konsumentów. Koncentracja produkcji w większych gospodarstwach i zastosowanie nowych metod produkcji pozwolą zwiększyć średni plon. Modernizacja sektora będzie również sprzyjać współpracy w ramach wciąż bardzo rozproszonego polskiego sektora jabłek. Powinno to doprowadzić do poprawy jakości i marketingu polskich jabłek.
Konsumpcja:
Prognozuje się, że wzrost liczby odmian jabłek dostępnych na rynku, które lepiej odzwierciedlają preferencje konsumentów, oraz wyższa jakości spowodują spowolnienie spadku konsumpcji (-0,1% w porównaniu do -1% w poprzedni okres). Oczekuje się również spowolnienia spadku konsumpcji jabłek przetworzonych (-1% rocznie w porównaniu z -1,3% w ciągu ostatniej dekady). Przewiduje się kontynuację spadku spożycia soków (około 65% jabłek przetworzonych). Spożycie innych produktów, takich jak cydr i kompot (szacowane odpowiednio na około 25% i 10% jabłek przetworzonych) wzrośnie. Wzrost konsumpcji cydru obserwuje się szczególnie na rynkach w Europie Środkowej i Wschodniej. Dzieci i młodzież napędzają wzrost konsumpcji kompotów w UE. W przypadku soków konsumenci coraz częściej szukają świeżych soków, często schłodzonych, które są postrzegane jako lepszej jakości.
Eksport jabłek:
Oczekuje się, że eksport świeżych jabłek będzie nadal rósł, ale jego tempo wzrostu będzie wolniejsze niż w przeszłości (0,7% rocznie, w porównaniu do 3,6% w poprzednim okresie). Pomimo otwarcia nowych rynków i oczekiwanego wzrostu jakości, wzrost eksportu pozostaje umiarkowany, w szczególności ze względu na ograniczenia fitosanitarne w krajach spoza UE. Import świeżych jabłek powinien pozostać stabilny (około 500 milionów ton).
Jabłka przetworzone:
Handel przetworzonymi produktami jabłkowymi, głównie koncentratem jabłkowym, zależy w dużej mierze od dostępności jabłek w UE i na świecie oraz od cen jabłek. Oczekuje się, że w okresie objętym prognozą (2019-2030) wywóz z UE pozostanie stabilny, chociaż będą występować znaczne różnice w stosunku rok do roku związane z warunkami pogodowymi i wynikającą z nich wielkością plonów jabłek w UE. Niemniej jednak, UE ma pozostać importerem netto koncentratu przez cały ten okres.
- źródło: ec.europa.eu
Najnowsze komentarze