Sejm uchwalił w czwartek (2.12) ustawę o wyrobach winiarskich poprawiającą sytuację niewielkich producentów win, miodów i cydrów. Dzięki nowym przepisom będą oni mogli, tak jak np. we Francji, czy Grecji, dostarczać swoje wyroby do sklepów i restauracji. Zwiększają też limity produkcji własnej tych trunków.
Nowa ustawa dostosowuje polskie prawo do nowych przepisów dot. wspólnej organizacji rynku wina w UE. Nowa ustawa zastępuje dotychczasowe regulacje w tym zakresie.
Za ustawą głosowało 434 posłów, nikt nie był przeciw; wstrzymały się dwie osoby. Poprawki podczas II czytania projektu zgłosił klub Koalicji Polskiej. Miały one wprowadzić przepisy, które umożliwiłyby zamówienie wraz z żywnością wina przez internet. Propozycje te zostały negatywnie zaopiniowane przez stronę rządową oraz komisję rolnictwa i finansów, także Sejm ich nie poparł.
W trakcie prac w Sejmie do rządowego projektu wprowadzono 15 poprawek poselskich, uwzględniających zarówno uwagi Komisji Europejskiej (w ramach notyfikacji technicznej), jak i różnych organizacji branżowych - np. Polskiej Rady Winiarstwa.
Zapowiedziany w wykazie prac legislacyjnych rządu projekt ustawy przewiduje podwyższenie stawek #podatku #akcyzowego na wyroby akcyzowe będące używkami tj. alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane z wyłączeniem... https://t.co/qiLeKn4eyg
— sadownictwo (@sadowniczy) October 11, 2021
Poprawki dotyczą m.in. klauzuli wzajemnego uznawania towarów; zmodyfikowana została definicja barwienia oraz chłodzenia, dostosowana definicja miodu pitnego, perry oraz cydru do przepisów zawartych w rozporządzeniu UE odnoszących się do dodatków do żywności.
Ponadto, dodano możliwość schłodzenia cydru jakościowego zagęszczonym sokiem jabłkowym; perry - sokiem gruszkowym; wina owocowego - sokami owocowymi.
Umożliwiono też drobnym producentom wina z upraw własnych oraz niewielkiej ilości jakościowych win i cydrów, perry, miodów - zakupu surowców z województwa, w którym odbywa się produkcja oraz sąsiadujących powiatów.
Nowe przepisy zwalniają drobnych producentów wina z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy, co umożliwi bezpośrednią sprzedaż takich napojów do restauracji i lokalnych sklepów.
Przesunięto o dwa miesiące termin zgłaszania chęci produkcji wina w danym roku, zniesiono bariery administracyjne związane z nadzorem nad produktami ubocznymi.
Ustawa zwiększa limity produkcji wina dla drobnych producentów – z 10 tys. litrów, do 100 tys. litrów rocznie.
Nowa ustawa przewiduje wydanie czterech rozporządzeń ministra rolnictwa. Pozwala na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok. Umożliwi też produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub liczby pni pszczelich, a także na ich wyrób poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
- źródło: polskieradio24.pl za PAP
Najnowsze komentarze