Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Turcji w 2021 roku wyniosą około 4,3 mln ton, czyli podobnie jak w sezonie 2020/2021.
Jabłka w tym roku były uprawiane w Turcji na 171 tys. ha. W 2021 roku jabłka były uprawiane na 175 tys. ha.
Najpopularniejszą odmianą w tureckich sadach jest odmiana Red Delicious, która stanowi 38% całkowitej produkcji. Inne popularne odmiany uprawiane w tureckich sadach to Golden, Amasya i Granny Smith – które razem z odmianą Red Delicious (Starking) stanowiły 72% całkowitej produkcji jabłek w sezonie 2020/2021.
United States Departament of Agriculture szacuje się że Turcja wyeksportuje w tym sezonie (2021/2022) około 300 tys. ton jabłek. Najwięcej tureckich jabłek trafia do Iraku, Syrii i Rosji, Libii, Arabii Saudyjskiej i Indii.
- źródło: apps.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze