Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Turcji w 2020 roku wyniosą ok. 4,3 mln ton, czyli o 19% więcej niż w sezonie 2019/2020.
Jabłka w tym sezonie (2020/2021) były uprawiane w Turcji na 175 tys. ha (podobnie jak w ubiegłym roku).
Przypomnijmy: Turcja: Zbiory jabłek w 2019 roku >>>
Najpopularniejszą odmianą w tureckich sadach jest odmiana Red Delicious (37% całkowitej produkcji).
Inne popularne odmiany uprawiane w tureckich sadach to Golden, Amasya, i Granny Smith – które razem z odmianą Red Delicious (Starking) stanowiły 70% całkowitej produkcji jabłek w sezonie 2019/2020.
Turcja jednak nie jest obecnie znaczącym eksporterem jabłek – informuje USDA.
Turcja wyeksportowała w tym sezonie (od lipca do września 2020 roku) ok. 31 tys. ton jabłek. Prognozy eksportu tureckich jabłek na sezon 2020/2021 wynoszą 250 tys. ton. W sezonie 2019/2020 Turcja wyeksportowała 209 tys. ton. Głównymi odbiorcami tureckich jabłek są Rosja, Irak i Syria.
- źródło: USDA
Najnowsze komentarze