Jak wynika z danych udostępnionych przez USDA (United States Departament of Agriculture) zbiory jabłek w Turcji w 2019 roku wyniosą ok. 3 mln ton.
Jabłka w tym sezonie (2019/2020) były uprawiane w Turcji na 170 tys. ha (podobnie jak w ubiegłym roku).
Najpopularniejszą odmianą w tureckich sadach jest odmiana Red Delicious (36% całkowitej produkcji). Inne popularne odmiany uprawiane w tureckich sadach to Starking, Golden, Amasya, i Granny Smith.
Jak informuje USDA Turcja wyeksportowała w tym sezonie (od czerwca do sierpnia 2019 roku) już 35 tys. ton jabłek. Prognozy eksportu tureckich jabłek na sezon 2019/2020 wynoszą 280 tys. ton. W sezonie 2018/19 Turcja wyeksportowała 276 tys. ton. Głównymi odbiorcami tureckich jabłek są Irak i Syria (łącznie 60% całkowitego eksportu), następnie Indie, Arabia Saudyjska, Turkmenistan oraz Rosja.
- źródło: gain.fas.usda.gov
Najnowsze komentarze