Już na wstępie informuję, że nie chodzi o naszych krajowych sadowników, gdyż w Polsce TOP 5 problemów i pytań jeszcze przez pewną chwilę będzie „Po ile przemysł”… Przykre, ale niestety.
Warto jedna spojrzeć nieco szerzej i zobaczyć jakie problemy diagnozują sadownicy w USA. Dokładnie California Fresh Fruit Association (CFFA) prezentując wyniki swoich badań wśród sadowników producentów winogron oraz owoców [drzewiastych] w stanie Kalifornia.
Pięć najważniejszych problemów, z jakimi borykają się producenci świeżych owoców w Kalifornii to:
- Dostępność wody (dla upraw) oraz wymagania dotyczące zarządzania wodami gruntowymi.
- Polityka imigracyjna dotycząca obecnych i przyszłych pracowników oraz koszty pracy (głównie ręcznej)
- Koszty opieki zdrowotnej (koszty polisy/płatne zwolnienie chorobowe).
- Rosnące koszty paliwa i energii (ceny paliwa i ceny energii elektrycznej).
- Federalne i stanowe wymogi dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Podsumowując bardzo często pojawia się określenie ‘koszty’. Choć na pierwszy miejscu i bardzo szeroko omawiamy jest problem braku wody. Temat wody również w Polsce będzie coraz częściej pojawiał się jako duży problem, który wpływa na plon drzew oraz kondycje upraw w ciągu okresu wegetacji. Pozostałe problemy są sadownikom znane więc można powiedzieć, że genezę ich powstania znamy z autopsji.
Najnowsze komentarze