Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport, z którego wynika, że bazując na doświadczeniach z poprzednich wybuchów SARS - (zespołu ostrej niewydolności oddechowej) nie stwierdzono możliwości przenoszenia koronawirusa poprzez żywność w tym świeże warzywa i owoce.
Zachęcamy więc do spożywania warzyw i owoców, ponieważ tylko zdrowy - dobrze odżywiony organizm jest w stanie poradzić sobie z infekcjami wirusowymi.
Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach higieny czyli myciu warzyw i owoców w ciepłej wodzie z dodatkiem kropli detergentu. Jest to ważne, ponieważ detergent np. mydło w płynie zlikwiduje napięcie powierzchniowe wody i znacząco poprawi efektywność mycia.
- źródło: bronisze.com.pl
Zobacz również:
- Co Polacy wiedzą o myciu jabłek >>>
- Mam #dobrejabłka >>>
- 3/4 Polaków nie wie, ile owoców powinno się spożywać >>>
- Produkt polski – kupuj świadomie !
Wykupili wszystko, ale #jabłka zostały... https://t.co/ay1xBajOHJ
— sadownictwo (@sadowniczy) March 12, 2020
Najnowsze komentarze