Często ich zapach lub smak kojarzymy z dzieciństwa. Jednak w sklepach i na straganach nie można ich już znaleźć. Dawne odmiany owoców i warzyw przeszły do historii. Wyparły je najnowsze, łatwiejsze w uprawie rośliny. Czy kiedyś powrócą wraz z modą na żywność lokalną i ekologiczną? – czytamy na lodz.tvp.pl
W większości sklepów stare odmiany owoców lub warzyw są nie do kupienia. Klienci najczęściej pytają o truskawki, jabłka i pomidory.
Andrzej Jankowski zajmuje się uprawą jabłek. Stare odmiany hoduje od kilku lat. Jednak, jak sam przyznaje, popyt jest tylko u starszych osób. Uprawa starych odmian nie należy do łatwych. Jabłonie źle znoszą pryskanie. Każda zmiana wpływa na smak, a do tego oryginalnego sprzed lat wrócić ciężko.
Podobnego zdania jest Czesław Ryszkowski, który od pokoleń zajmuje się uprawą wiśni i czereśni.
Pamiętam jak w ogrodzie u dziadków zrywałem kamionki. Teraz już takich nie ma
– wspomina Czesław Ryszkowski.
Sam ich nie uprawia, bo jak twierdzi to nieopłacalne i ryzykowne.
Młodzi ludzie kupują okiem, szukają owoców jak z reklamy
- dodaje Czesław Ryszkowski.
Są jednak i tacy, którzy uważają, że jeżeli owoc jest piękny i wymuskany wcale nie musi być dobry. Prawdziwy, smaczny owoc musi mieć zabrudzenia, a nawet „własnego robaka”.
- źródło: lodz.tvp.pl
Najnowsze komentarze