Zapraszamy do zapoznania się tzw. 'kuchnią szkółkarską' dotyczącą sortowania i przygotowania drzewek do wydania sadownikom. W materiale filmowym zobaczycie poszczególne etapy, krok po kroku co dzieje się z drzewkami od momentu wykopania z ziemi do momentu odbioru danej partii materiału szkółkarskiego. Prawdopodobnie to pierwszy tego typu materiał video w którym szkółkarz, a w naszym wypadku Pan Grzegorz Sękowski pokazuje pracę jaką należy wykonać, aby finalny produkt jakim jest w tym wypadku drzewko czereśni zostało wydane klientowi.
Drzewek po wykopaniu ze szkółki nie sortujemy bezpośrednio na polu. Wszystkie drzewka wykopane trafiają na paletach szkółkarskich do chłodni gdzie czekają na dalsze etapy. Następnie każdy zespół sortujący otrzymuje konkretną odmianę (paletę), którą sortuje na poszczególne wybory.
- mówi Pan Grzegorz
W materiale filmowym zobaczycie jak wygląda w/w proces sortowania drzewek. Jak wyglądają drzewka w poszczególnych klasach wyboru. Jak różnią się drzewka czereśni poszczególnych odmian pod względem systemu korzeniowego, wysokości oraz rozgałęzień. Zobaczycie również dołownik trocinowy w którym poszczególne drzewka czekają na odbiór przez sadowników. Jak należy przygotować taki dołownik ? Dlaczego w trocinach ? Jak długo w tym miejscu pozostają drzewka czereśni ? O tym wszystkim dowiecie się z materiału filmowego.
Zapraszamy do oglądania.
Zapraszamy do subskrypcji naszego kanału youtube.com/sadownictwo
Najnowsze komentarze