Jabłka są najpopularniejszym owocem wśród państw unijnych, tuż za nimi plasują się banany oraz owoce cytrusowe i dopiero potem gruszki. Jednym wyjątkiem jest Hiszpania, gdzie częściej niż po jabłka sięga się po pomarańcze
Ulubionym owocem Europejczyków jest słodkie jabłko. W następnej kolejności sięgamy po banany. Średnio, statystyczny mieszkaniec UE zjada 18 kg jabłek rocznie. Średnia światowa to 8,2 kg.
Najwięcej produkuje się słodkich - żółtych lub zielonych - jabłek Golden Delicious (ponad 2,5 mln. ton) oraz słodkich, czerwonych jabłek odmiany gala - (dane za 2014 r.) - ok. 1,3 mln ton. Kolejne miejsce zajmuje najbardziej popularna odmiana w naszym kraju - idared, której zaletą jest łatwa uprawa i dobre przechowywanie.
W Polsce, która jest największym producentem jabłek w Unii (ok. 3,5 mln ton), konsumpcja wynosi 16 kg jabłek rocznie na osobę czyli jest mniejsza niż średnia unijna.
Najwięcej tych owoców je się w Austrii, ale wyprzedza nas wiele krajów m.in, Niemcy, Belgia, Holandia. Najmniejsze spożycie jabłek jest na Litwie (6 kg rocznie), ale mało tych owoców także jedzą w Bułgarii, Irlandii i Grecji.
Natomiast w Chinach, które są największym producentem jabłek na świecie (produkcja 38-40 tys. ton) Chińczycy zjadą się aż 23 kg jabłek wobec średniej światowej na poziomie 8,2kg. W ubiegłym sezonie do bezpośredniej konsumpcji na chińskim rynku trafiło ok. 35 mln ton, a na eksport jedynie ok. 1 mln ton, czyli mniej niż sprzedaje Polska.
źródło: PAP za polskieradio.pl / gazeta.pl / rp.pl
Najnowsze komentarze