Producenci, dostawcy, produktów roślinnych w tym owoców, warzyw, ziół, zbóż, rzepaku, buraków cukrowych (każdy kto produkuje i sprzedaje produkty roślinne do zakładów przetwórstwa, punktów skupu lub prowadzi sprzedaż na targowiskach) zgodnie z obowiązującymi przepisami powinien posiadać zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów. Aby uzyskać takie zaświadczenie należy złożyć do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej wniosek o wpis do rejestru.
ZA BRAK ZAŚWIADCZEŃ GROŻĄ KARY PIENIĘŻNE !!!
Zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt. 4), ust. 2 pkt. 2) ustawy z dnia 25 sierpnia 206 r. o bezpieczeństwu żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlega karze pieniężnej. Wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5 000 zł. Nie mniej niż 1 000 zł.
- źródło: zolkiewka.pl
Zgodnie z aktualnie obowiązującym stanem prawnym gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące produkcję pierwotną oraz prowadzące sprzedaż bezpośrednią obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej ( art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywności - tekst jednolity Dz. U. z 2017 r. poz. 149).
Produkcja pierwotna
Produkcja pierwotna (podstawowa) oznacza uprawę roślin lub chów i hodowlę zwierząt w celu pozyskania tzw. produktów pierwotnych. Produkcja pierwotna obejmuje także łowiectwo, rybołówstwo i zbieranie runa leśnego.
Do produktów pierwotnych zaliczamy produkty:
- pochodzenia roślinnego, czyli zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane,
- pochodzenia zwierzęcego, czyli jaja, surowe mleko, miód, produkty rybołówstwa,
- produkty zbierane w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych) zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, czyli grzyby, jagody, ślimaki itp.
Produkcja pierwotna obejmuje działalność na poziomie gospodarstw lub na podobnym poziomie, obejmującą m. in. produkcję, hodowlę i uprawę produktów roślinnych, jak również ich transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z produktami (bez znaczącej ich zmiany charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego.
Podstawowe wymagania dla produkcji pierwotnej określa załącznik I rozporządzenia (WE) Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. W treści ww. załącznika określono ogólne przepisy higieny dla produkcji podstawowej i powiązanych działań.
Sprzedaż bezpośrednia
Sprzedaż bezpośrednia to sprzedaż małych ilości surowców, czyli produktów produkcji pierwotnej do konsumenta końcowego i lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego. Dostawcami bezpośrednimi są zatem producenci małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, sprzedawanej konsumentowi finalnemu tj. osobą indywidualnym np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, handlu oboźnym, jak również sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne).
Dostawy bezpośrednie nie dotyczą produktów pierwotnych wprowadzanych do obrotu przez zakład podmiotu działającego na rynku w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.
Wymagania dotyczące dostaw bezpośrednich ujęte są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. Nr 112 poz. 774). Rozporządzenie to określa zakres działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich środków spożywczych, w tym wielkość i obszar dostaw bezpośrednich oraz szczegółowe wymagania higieniczne dla działalności prowadzonej w ramach dostaw bezpośrednich żywności.
Działalność w ramach dostaw bezpośrednich może być prowadzona na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja pierwotna lub na terenie województw przyległych.
Rejestracja zakładów prowadzących produkcję pierwotną lub sprzedaż bezpośrednią.
Organem właściwym w sprawach rejestracji jest Państwowy Inspektor Sanitarny. W związku z tym wnioski należy składać we właściwej terenowo Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej.
We wniosku należy określić m.in. rodzaj i zakres działalności, która ma być prowadzona, w tym rodzaj żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu oraz miejsce prowadzenia działalności. Do wniosku należy dołączyć zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
Wzory wniosków określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz U. z 2007 r. nr 106 poz. 730).
Ww. wnioski dostępne są w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kozienicach lub na stronie internetowej Stacji w zakładce Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku -> Pliki do pobrania -> wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej (wniosek dostępny tutaj >>>).
Wpis zakładu do rejestru nie podlega opłacie. Natomiast prowadzący działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (…), zgodnie z art. 103 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia podlega karze pieniężnej.
W celu uzyskania szczegółowych informacji należy się zgłosić do właściwej terenowo Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej.
- źródło: kozienice.psse.waw.pl
Najnowsze komentarze