Zwiększenie limitu produkcji wyrobów winiarskich z 10 tys. do 100 tys. litrów dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win przewiduje projekt ustawy o wyrobach winiarskich. Dokument został właśnie skierowany do konsultacji publicznych.
Projektowana ustawa zwiększa limit produkcji oraz upraszcza wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru dla przedsiębiorców wykonujących działalność związaną z wyrobem lub rozlewem wyrobów winiarskich w niewielkiej skali.
Chodzi o niewielkie ilości win owocowych markowych, miodów pitnych markowych, cydrów markowych, cydrów, perry markowych oraz perry z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie
– napisano w uzasadnieniu projektu opublikowanego na stronie Rządowego Centrum Legislacji.
W Ocenie Skutków Regulacji dodano, że zwiększenie limitu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich z surowców pochodzących z własnego gospodarstwa z 10 tys. litrów do maksymalnie 100 tys. litrów (w zależności od liczby posiadanych hektarów) może pozytywnie wpłynąć na opłacalność produkcji takich napojów alkoholowych.
Z uwagi na niewielką ilość takich przedsiębiorstw, zmiana ta, przynajmniej w ciągu kilku najbliższych lat nie wpłynie znacząco na wielkość produkcji napojów alkoholowych w Polsce. Uruchamianie takiego rodzaju produkcji, w szczególności w regionach sadowniczych zwiększy atrakcyjność turystyczną takich regionów, w których będą dostępne lokalne cydry, perry oraz wina owocowe markowe. Powyższe, z uwagi na trendy konsumpcji napojów alkoholowych, w przyszłości może przełożyć się na wzrost zainteresowania lokalnymi fermentowanymi napojami winiarskimi
– czytamy w ocenie.
- źródło: polskieradio24.pl / Czytaj całość >>>
Najnowsze komentarze