Produkcja wina na świecie wyniosła w 2018 r. 292,3 mln hl, co oznacza bardzo istotny wzrost (o 42,5 mln hl) zarówno względem roku 2017, w którym wynik był niezwykle niski ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne, jak i średniej z ostatnich pięciu lat (2013-2017).
Głównymi światowymi producentami pozostają Włochy (54,8 mln hl), Francja (49,1 mln hl) i Hiszpania (44,4 mln hl). Kolejne trzy pozycje zajmują kraje półkuli zachodniej - Stany Zjednoczone (23,9 mln hl), Argentyna (14,5 mln hl) i Chile (12,9 mln hl). Po nich plasują się kolejno: Australia (12,9 mln hl), Niemcy (9,8 mln hl), Południowa Afryka (9,5 mln hl) oraz Chiny (9,3 mln hl).
Warunki pogodowe w minionym sezonie okazały się niezwykle korzystne w większości krajów Unii Europejskiej. Wzrost względem 2017 r. w głównych krajach winiarskich wyniósł nawet ponad 30%. Istotne spadki zarejestrowano jednak w Grecji, Portugalii i Bułgarii. Największy wzrost w porównaniu do średniej z lat 2013-2017 r. odnotowano na Węgrzech (31,6%), w Rumunii (26,7%), w Austrii (24%) i Szwajcarii (23,7%).
Kraje będące na liście liderów pod względem powierzchni przeznaczonych pod uprawę winogron, to Hiszpania (969 tys. ha), Chiny (875 tys. ha), Francja (789 tys. ha) i Włochy (702 tys. ha).
W Polsce do ewidencji KOWR zgłoszonych do tej pory zostało 230 producentów. W 2018 r. sumaryczna wielkość winnic wyniosła w Polsce 394,84 ha, w tym z przeznaczeniem na wino - 300,57 ha. W roku gospodarczym 2018/2019 zadeklarowano produkcję 12716,48 hl wina, z czego 7761,53 hl stanowiły wina białe.
Konsumpcja
Światowa konsumpcja wina jest szacowana na poziomie 246 mln hl. Odnotowano niewielki spadek względem poprzedniego roku. Od 2014 r. obserwowano rosnący trend, głównie za sprawą wzrostu spożycia w Chinach i Stanach Zjednoczonych.
Największym konsumentem na świecie są Stany Zjednoczone (33 mln hl w 2019 r.), gdzie spożycie rosło sukcesywnie od 2010 r. średnio o ok 1 mln hl rocznie. Tradycyjnie kolejne pozycje zajmują winiarskie kraje Europy - Francja (26,8 mln hl), Włochy (22,4 mln hl) i Niemcy (20 mln hl).
W danych OIV dotyczących światowej konsumpcji wina nie wspomniano o Polsce, obejmują one bowiem jedynie kraje, w których odnotowana wartość wyniosła powyżej 2 mln hl.
Zgodnie z danymi krajowymi, wypijamy ok. 6,8 l wszystkich wyrobów winiarskich, z czego wina gronowe stanowią połowę.
Handel zagraniczny
W 2018 r. suma eksportu, którą osiągnęły wszystkie kraje winiarskie wyniosła 108 mln hl (wartość trunków oszacowano na 31,3 bn EUR). Największym eksporterem, analizując rynek pod względem ilościowym, pozostała Hiszpania - jej udział stanowił ok 19,5%. Pod względem wartościowym natomiast - Francja i Włochy.
Głównymi graczami pozostają zatem Hiszpania, Francja i Włochy, eksportujący łącznie 54.8 mln hl, co stanowi ponad 50% światowego eksportu. Za nimi plasują się Chile, Australia, Południowa Afryka, Niemcy, USA, Portugalia, Argentyna i Nowa Zelandia.
Import zdominowany jest przez Niemcy (14,5 mln hl), Wielką Brytanię (13,2 mln hl) i USA (11,5 mln hl). Do dużych importerów zalicza się również Chiny, Francję i Kanadę, Holandię oraz Rosję.
W 2018 r. wina butelkowane stanowiły w handlu zagranicznym 53% ilościowo i 70% wartościowo. Wzorem poprzednich lat, odnotowano istotny rozwój handlu winem musującym. Stanowiło ono w handlu zagranicznym 9% ilościowo i 20% wartościowo.
W minionym roku import wina gronowego do Polski wyniósł 131,4 mln litrów. Jego wartość oszacowano na 299,8 mln EUR (co oznacza wzrost: pod kątem ilościowym - o 1,6%, a wartościowym - o 7,4%). Dominowało wino butelkowane, stanowiąc 84%.
Najwięcej wina sprowadzono z krajów UE (73,3%), w tym głównie z Włoch (22,2 mln litrów), Hiszpanii (15,5 mln litrów), Bułgarii (15,3 mln litrów), Niemiec (14,4 mln litrów), USA (13,6 mln litrów) oraz Chile (6,8 mln litrów) i Mołdawii (6,1 mln litrów).
Raport opracowany przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa na podstawie danych OIV, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- źródło: zpprw.pl
Najnowsze komentarze