27 sierpnia rozpoczęto zbiór gruszek Abate w rejonie Ferrara, a 23 oraz 24 sierpnia w prowincji Modena. Średnia wielkość gruszek oraz ich jakość wydaje się być lepsza niż przed rokiem, choć należy zwrócić uwagę na szkodniki Halyomorpha Halys oraz na grzyby pleśniowe z rodzaju Alternaria.
Albano Bergami, prezes Organizzazione Interprofessionale Pera oraz właściciel 30-hektarowego sadu gruszowego wyjaśnił, że zbiory rozpoczęły się nieco wcześniej w tym roku ze względu na pogodę.
Jesteśmy zadowoleni z tegorocznej jakości, która będzie miała wpływ na wzrost ceny. Chcielibyśmy przypomnieć producentom, że gruszki muszą być zbierane we właściwym okresie dojrzewania, aby nie były zbyt twarde, gdyż to obniża ich cenę.
– tłumaczy Albano Bergami.
Przez wzgląd na sytuację z zeszłego roku, przypomina się, aby środki konserwujące przed zbiorem dodawać w zalecanych dawkach, gdyż inaczej owoce nie dojrzeją.
Gruszki powinny być zbierane z twardością nie przekraczającą 5,5 kg/m2.
Gruszki, które nie znajdują się pod siatkami przeciwgradowymi, zaczynają szybciej dojrzewać od tych odsłoniętych. Niestety z powodu pogody ryzyko powstawania grzybów pleśniowych może zagrozić części produkcji. Wcześniej wspomniane szkodniki Halyomorpha Halys (pluskwiak z rodziny tarczówkowatych) nie stanowią znacznego problemu w obserwowanych przeze mnie sadach – dodaje Passerini
Davide Marconi, technik firmy Apofruit z Vignola, donosi, że zbiory rozpoczęły się 23 sierpnia w rejonie Modena ponieważ twardość gruszek wynosiła około 5 kg/m2. Marconi dodaje także, że zbieranie zaleca się na poziomie od 4,5 do 5,5 5 kg/m2. Jeżeli twardość przekracza tą wartość, owoce są nieodpowiednie do konsumpcji.
- źródło: freshplaza.com
- KW
Najnowsze komentarze