Wcześniej niż rok temu zaczął się w Polsce sezon na MiniKiwi – poinformował 29 sierpnia dr hab. Piotr Latocha (SGGW) na Facebookowym profilu Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.
Owoce powoli osiągają dojrzałość zbiorczą. Właściwy moment zbioru jest bardzo ważny i wpływa na późniejszy smak owoców. Pośpiech jest tu niewskazany. Pierwsze owoce zebrano w Wielkopolsce ale i w rejonie grójeckim.
Odmianą najwcześniejszą jest Geneva - o zielonych okrągławych owocach czasem z lekkim rumieńcem. Jest uważana za jedną z najsmaczniejszych i najbogatszych w składniki zdrowotne. Na kolejne odmiany przyjdzie chwile poczekać. Następne dojrzeją Bingo i potem Weiki.
Owoce z najlepszych polskich plantacji, gdzie dba się o dobrą jakość owoców trafią do największych sieci sklepów - m. in. Lidla.
W tym roku w kolekcji aktinidii w SGGW obrodziło „prawdziwe” kiwi ale owoce zbiera się tuż przed przymrozkami bo mają bardzo długi okres wegetacyjny. Można je u nas uprawiać wyłącznie amatorsko, ale taka pergola z owocami wyglada niezwykle egzotycznie.
Życzymy wszystkim smacznych owoców Minikiwi i wielu inspiracji do ich wykorzystania!
Piotr Latocha
- źródło: facebook.com/spminikiwi
Najnowsze komentarze