Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 18% Polaków spełniło ten warunek w sierpniu. To o 4 pkt. proc. więcej niż w lipcu. Jednocześnie odnotowaliśmy wzrost wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W sierpniu mniej Polaków niż w lipcu (14% wobec 16%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jadło mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki lipca.
W sierpniu 2020 roku, jabłka zostały najpopularniejszym owocem, spożywało je 76% badanych, w tym 15% przynajmniej 4-5 razy w tygodniu.
W porównaniu z lipcem zauważyć można wzrost spożycia jabłek, malin, borówek, wiśni, czerwonych i czarnych porzeczek oraz aronii.
W tym miesiącu po raz pierwszy zbadaliśmy popularność śliwek oraz jeżyn. Okazało się, że jadło je odpowiednio 49% oraz 16% badanych.
W porównaniu do lipca wzrosła popularność większości owoców.
Interpretując powyższe wyniki, należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków.
źródło: stories.prowly.com
Najnowsze komentarze