Nie ma leków ani szczepionki na koronawirusa i dlatego powinniśmy dbać o odporność organizmu. Deficyt odporności mamy zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw eksperci polecają ich przetwory, mrożonki i soki.
Na wirusy nie ma lekarstwa. Jedynym lekarstwem jest wzmocnienie odporności. Wszystkie wirusy wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych, musimy zatem mieć w diecie dużo czynników działających przeciwzapalnie - bardzo dużo antyoksydantów. To jest dobry czas by docenić rolę warzyw i naszych owoców w diecie
- mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.
Na przednówku najpopularniejszym owocem było w Polsce jabłko.
90% respondentów deklaruje, że jadło jabłka w tygodniu poprzedzającym badanie. W marcu dostęp do świeżych owoców krajowych pozostaje ograniczony. Drugą i trzecią pozycję w rankingu popularności wszystkich owoców, tak jak w lutym, zajmują banany i pomarańcze. W porównaniu z lutym zauważyć można wzrost spożycia truskawek, które coraz częściej są dostępne w formie świeżej w sieciach handlowych (z 16% do 20%).
Rośnie popularność jabłek, mamy mnóstwo odmian, każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy soki, nektary, soki NFC
- mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.
W 2019 roku najpopularniejszymi owocami były jabłka. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, jadło je 85% Polaków.
Cieszą wyniki popularności jabłka. Polska jest liderem w ich produkcji w Europie. Sukces zawdzięczamy klimatowi, dużemu doświadczeniu polskich sadowników, które łączymy z nowoczesnymi metodami upraw zrównoważonego rolnictwa. Coraz szerzej znane są też ich walory smakowe i odżywcze
- mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.
Warzywa i owoce w ochronie przed infekcjami
Chorujemy w okresach gdzie o odporność jest trudno. Deficyt odporności mamy wtedy kiedy jest mniej warzyw i owoców. Od zawsze na przednówku. Teraz, kiedy jest niewiele świeżych owoców i warzyw, powinniśmy kupować nie makaron, a przetwory, soki oraz mrożone warzywa i owoce. Wszystkie mrożone truskawki, maliny, borówki
- przekonuje prof. Iwona Wawer.
Bardzo popularny w przetworach jest smak jabłkowy. Cieszy fakt, że krajowe owoce mają tak szeroką ofertę. Bardzo wartościowe są również owoce jagodowe – truskawka, borówka, malina, czarna porzeczka, aronia. Są coraz powszechniej dostępne, warto po nie sięgać kierując się sezonowością, a dziś szukać w postaci przetworów i mrożonek - mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Warzywa i owoce na odporność
Są dwa powody, dla których powinniśmy dziś mówić o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Po pierwsze dostarczają bardzo silnych antyoksydantów, po drugie stymulują nasz układ odpornościowy. Ludzie, którzy są zdrowi i zdrowo się odżywiają są odporni. Jedząc zdrowo organizm nawet zainfekowany zwalczy wirusa, choroba się nie rozwinie. Co to znaczy przechodzić zakażenie bez objawów? To znaczy mieć tak silny organizm, że on bez efektów ubocznych, potrafi sobie poradzić z chorobą
- mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR Polska dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
żródło: stories.prowly.com / stories.prowly.com
Najnowsze komentarze