W 2019 roku Rosja importowała o 5 % owoców mniej niż w roku 2018.
Gwałtowny spadek importu odnotowano w przypadku jabłek (-17%), gruszek (-16%) i brzoskwiń (-15%).
Największym eksporterem owoców i warzyw w 2019 roku na rynek rosyjski był Ekwador, następnie Turcja, Chiny, Azerbejdżan, Egipt, Mołdawia, Białoruś i Maroko.
W 2019 roku Rosja importowała najwięcej bananów, cytrusów, jabłek (10% całego importu owoców i warzyw) i pomidorów.
Import jabłek:
W 2019 roku Rosja zaimportowała w sumie ok. 701 tys. ton jabłek, to o 17% mniej w porównaniu z 2018 rokiem i aż o 48% mniej w porównaniu do roku 2013.
Głównym dostawcą jabłek do Rosji w 2019 roku była Mołdawia, które dostarczyła na rynek rosyjski 250 tys. ton jabłek. Następnie Serbia ok. 160 tys. ton, Azerbejdżan ok. 87 tys. ton, Białoruś ok. 36 tys. ton i Chiny ok. 26 tys. ton.
- źródło: fruitandvegetablefacts.com
Najnowsze komentarze