Według analityków EastFruit skuteczność wielomiliardowych zastrzyków do własnej produkcji warzyw i owoców w Rosji, przy prawie całkowitym ograniczeniu dostępu do jej rynku dostawcom z większości wiodących krajów produkujących, pozostaje niezwykle niska. Import owoców i warzyw do Rosji nadal rośnie, nawet pomimo dewaluacji rosyjskiej waluty i trwającej stagnacji realnych dochodów ludności tego kraju.
W 2021 roku Rosja po raz kolejny zwiększyła import owoców i warzyw. Wzrost importu wyniósł 3,4%, a wielkość importu sięgnęła 7,6 mld USD. Średnie roczne tempo wzrostu importu do Rosji w ciągu ostatnich pięciu lat, kiedy realne dochody ludności kraju nadal spadały, wyniosło 5,6% rocznie. Co roku rosyjscy importerzy zwiększali zakupy importowanych warzyw, owoców, jagód i orzechów o 415 mln USD, co czyni ten kraj jednym ze światowych liderów pod względem wzrostu importu owoców i warzyw.
Wskaźniki te potwierdzają niezwykle niską skuteczność wysiłków rządu rosyjskiego w zakresie dotowania własnej produkcji w celu uzyskania samodzielności w zaopatrywaniu ludności w warzywa i owoce własnej produkcji. Oczywiście ograniczenie konkurencji rynkowej stymuluje powstawanie przedsiębiorstw o niskim poziomie konkurencyjności, które nawet w tak niekorzystnych dla importu warunkach przegrywają konkurencję z produktami importowanymi.
Kolejnym potwierdzeniem tego wniosku są rekordowo wysokie ceny niemal wszystkich rodzajów tradycyjnych produktów na rynku rosyjskim w tym sezonie. Jednocześnie ceny hurtowe na te same pozycje warzyw i owoców: kapusta, ziemniaki, cebula, jabłka, buraki, marchew itp. w krajach ościennych Unii Europejskiej i na Ukrainie jest znacząco, a często nawet kilkukrotnie niższy. Poza tym, żę rosyjscy konsumenci płacą najwyższą cenę za owoce i warzywa w regionie, cena ta nie odzwierciedla dziesiątek miliardów dolarów, które państwo zabrało z podatków na subsydiowanie własnej produkcji. Dlatego rzeczywista cena, jaką konsument w Rosji płaci za te warzywa i owoce, jest znacznie wyższa niż i tak już rekordowo wysoka cena nominalna.
W ciągu ostatnich 5 lat import jabłek do Rosji wzrósł o 8%
- nawet bardziej niż import egzotycznych bananów, których w kraju nie uprawia się! I to pomimo tego, że rosyjscy sadownicy otrzymali hojne dotacje państwowe, rubel zdewaluował się, a kraje UE, Chiny i USA, będące światowymi liderami w eksporcie jabłek, nie miały możliwości dostarczenia tych owoców na rynek rosyjski. Import czereśni wzrósł o 63%, podwoił się również import truskawek.
Które kraje eksportują najwięcej owoców do Rosji ? Jest to Turcja, która dostarcza na rosyjski rynek ponad 17% wszystkich produktów owocowo-warzywnych. Eksporterzy owoców i warzyw z Iranu również w potężnym tempie zwiększają swoje dostawy. Według różnych szacunków do Iranu przypada już około 15% całego rosyjskiego importu owoców i warzyw. Innymi beneficjentami są Egipt, Chiny, Uzbekistan, RPA, Białoruś, Mołdawia i Izrael. Gruzja szybko zwiększa również swoje dochody z dostaw warzyw i owoców do Federacji Rosyjskiej.
- źródło: east-fruit.com
Najnowsze komentarze