W 2017 roku rosyjski import świeżych owoców i warzyw znacznie wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim (2016 r.).
Łącznie importowano 7,1 mln ton owoców i warzyw, czyli o 17 % więcej niż w 2016 roku.
Jednak ubiegłoroczny import nie był tak wysoki jak w 2013 – rok przed wprowadzeniem embargo Rosja importowała w sumie 8,5 miliona ton świeżych owoców i warzyw.
Jak czytamy na freshplaza.it wśród produktów szczególnie zaskakujący jest rekordowy import bananów – 1,5 mln ton głównie z Ekwadoru.
Rosja w ubiegłym roku wyprzedziła Niemcy i jest obecnie drugim największym importerem bananów na świecie po Stanach Zjednoczonych. W 2017 roku Rosja importowała także rekordowe ilości mandarynek oraz kaki, czosnku, arbuzów, selera, awokado czy mango.
Turcja w 2017 roku była głównym dostawcą na rynek rosyjski mandarynek (342 tys. ton), a także winogron, cytryn i pomarańczy. Białoruś wyeksportowała do Rosji 540 tys. ton owoców i warzyw (w 2015 roku było to 1,1 mln ton). Rosja importuje z Białorusi głównie gruszki, pomidory, brzoskwinie, a także marchew, jabłka, ogórki, truskawki i kapustę. Trzecim głównym dostawcą owoców i warzyw na rynek rosyjski były Chiny. Głownie z Chin do Rosji trafiły jabłka i pomidory, ale także cebula, mandarynki, kapusta, grejpfruty, papryka, marchew i gruszki.
Z Egiptu, Rosja importowała głownie pomarańcze, a także cebule, mandarynki i winogrona, a z Azerbejdżanu pomidory, kaki i jabłka. Mołdawia głównie dostarczała na rynek rosyjski jabłka, winogrona i suszone śliwki, a Maroko mandarynki i pomidory.
Jak wynika z danych udostępnionych przez fruitandvegetablefacts.com Rosja w 2017 roku importowała ponad 705 tys. ton jabłek. Największym eksporterem jabłek na rynek rosyjski była Mołdawia (ok. 230 tys. ton), na drugim miejscy znalazła się Serbia (ok. 168 tys. ton), a na trzecim Chiny (ok. 100 tys. ton).
- źródło: fruitandvegetablefacts.com / freshplaza.it
Najnowsze komentarze