Mołdawskie przetwórnie zakładają, że w sezonie 2022/2023 przetworzą pawie o połowę mniej jabłek.
Przedstawiciele Stowarzyszenia Speranța Con uważają, że w bieżącym sezonie przetwórstwo jabłek zakończy się na przełomie marca i kwietnia, czyli o około 1,5 miesiąca wcześniej niż w poprzednich latach.
Według wstępnej oceny specjalistów związku, do końca sezonu przetwórnie przerobią ok. 200-210 tys. ton jabłek ze zbiorów 2022 roku. W poprzednich latach zakupili około 340 000-370 000 ton surowca do przetwórstwa.
Zdaniem kierowników zakładów przetwórczych spadek produkcji koncentratu jabłkowego wynika z trzech głównych przyczyn. Po pierwsze, gwałtowny spadek zbiorów jabłek w Mołdawii w ubiegłym roku – około 400-420 tys. ton wobec 660 tys. ton w 2021 roku.
Po drugie mołdawscy producenci jabłek włożyli jesienią ubiegłego roku do znacznie mniej jabłek, ale lepszej jakości. Według szacunków ekspertów EastFruit do połowy marca w magazynach w Mołdawii pozostało około 60 000 ton jabłek, czyli o 20-30% mniej niż w tym samym okresie w poprzednich latach. Sprzedanie tego wolumenu do czerwca włącznie na „świeżym rynku” nie jest łatwe, ale całkiem realne.
Po trzecie, ze względu na rosnące koszty i niejasne perspektywy sprzedaży koncentratu w okresie letnio-jesiennym br. mołdawscy przetwórcy nie chcą wiosną podwyższyć cen skupu jabłek powyżej 1,9-2 MDL/kg (0,45-0,47 zł/kg).
- źródło: freshplaza.com za east-fruit.com
Najnowsze komentarze