Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Instytutami naukowymi rozpoczęło przegląd metodyk integrowanej produkcji, w szczególności w zakresie „List obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji”.
Do tej pory przygotowane zostały propozycje zmian do list kontrolnych metodyk integrowanej produkcji jabłoni.
Sukcesywnie będą udostępniane także kolejne listy kontrolne. Zachęcamy do zgłaszania uwag do proponowanych zmian, w terminie do 5 marca 2021 r., na adres e-mail: konsultacje-kor@minrol.gov.pl podaje ministerstwo rolnictwa.
W ramach projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej przewidziano wsparcie dla uczestnictwa w systemach jakości żywności ukierunkowanych na ograniczenie stosowania chemicznych środków produkcji rolnej, w tym dla systemu Integrowanej produkcji roślin. Uczestnictwu w ramach systemu Integrowanej produkcji roślin poświęcony został przede wszystkim odrębny ekoschemat.
Aby uczestnictwo w systemie Integrowanej produkcji roślin mogło efektywnie przybliżać do osiągniecia powyższych celów strategii „Od pola do stołu”, konieczne jest zrewidowanie wymagań w ramach metodyk integrowanej produkcji roślin, w zakresie:
- wprowadzenia obligatoryjnego stosowania niechemicznych metod ochrony roślin (biologicznych, agrotechnicznych);
- wprowadzenia obligatoryjnego podejmowania działań związanych z utrzymaniem bioróżnorodności.
Lista obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji jabłek
Lp. |
Punkty kontrolne |
1. |
Stosowanie środków ochrony roślin z aktualnego wykazu środków zalecanych do IP. |
2. |
Unikanie zakładania/prowadzenia sadów/kwater na terenach narażonych na powstawanie zastoisk mrozowych. |
3. |
Sprawdzenie obecności pędraków w glebie i w razie konieczności ich zwalczanie przed założeniem sadu przy użyciu metody mechanicznej (głęboka orka, uprawa gryki) lub metody biologicznej z użyciem nicieni entomopatogenicznych. |
4. |
Stosowanie przedplonów złożonych z mieszanki roślin strączkowych z dodatkiem zbóż lub facelii, jak również możliwość stosowania gorczycy, aksamitki lub gryki w celu minimalizacji skutków zmęczenia gleby, polepszenia jej żyzności i/lub ograniczenia agrofagów glebowych. |
5. |
Wykonywanie analizy gleby z każdej kwatery pod kątem odczynu oraz zawartości materii organicznej i przyswajalnego fosforu, potasu i magnezu - na glebach lekkich minimum raz na 3 lata, a na glebach cięższych – minimum raz na 4 lata. |
6. |
Notowanie sumy dobowych opadów i temperatury bezpośrednio przed i po wykonaniu zabiegu środkami ochrony roślin. |
7. |
Stosowanie środków odkwaszających, nawozów mineralnych/organicznych lub środków poprawiających właściwości gleby zawierających azot, fosfor, potas i/lub magnez na podstawie wyników analizy gleby, liści i oceny wizualnej kondycji roślin (notatki z opisem kondycji roślin z ewentualnymi zdjęciami). |
8. |
Stosowanie nawozów mineralnych zawierających niezbędne mikroskładniki na podstawie wyników analizy liści/owoców/pąków kwiatowych lub oceny wizualnej liści i owoców (notatki z opisem wyglądu liści/owoców wraz z ewentualnymi zdjęciami). |
9. |
Stosowanie mechanicznego przerzedzania pąków kwiatowych/kwiatów i/lub chemicznego przerzedzania zawiązków środkami dopuszczonymi w Integrowanej Produkcji w warunkach nadmiernego formowania pąków, kwiatów lub zawiązków owocowych. |
10. |
Przemienne stosowanie preparatów o różnym mechanizmie działania (rotacja) w celu zapobiegania powstawania odporności agrofagów na pestycydy. |
11. |
Prowadzenie obserwacji pod kątem występowania zarazy ogniowej i usuwanie porażonych organów lub całych drzew w przypadku występowania choroby. |
12. |
Ograniczanie źródła infekcji jabłoni powodowanych przez Venturia inaequalis poprzez opryskiwanie 5% roztworem mocznika w okresie opadania liści. |
13. |
Prowadzenie systematycznych lustracji występowania objawów chorób od wczesnej wiosny (okres bezlistny drzew) do opadnięcia liści. Podejmowanie decyzji o konieczności wykonania zabiegu w oparciu o rzeczywiste (faktyczne) występowanie źródła infekcji jabłoni w sadzie/lokalizacji. |
14. |
Interwencyjne zwalczanie parcha jabłoni jedynie po stwierdzeniu wystąpienia ryzyka infekcji na podstawie analizy warunków pogodowych. |
15. |
Regularne monitorowanie od wczesnej wiosny (okres bezlistny) występowania szkodników (przędziorków, mszyc, zwójkówek, miodówek, kwieciaka jabłkowca). Decyzję o konieczności wykonania zabiegu zwalczającego podejmować w oparciu o progi zagrożenia z uwzględnieniem w pierwszej kolejności zabiegów przed kwitnieniem. |
16. |
Włączenie do zwalczania mszyc preparatów o działaniu mechanicznym/fizycznym. |
17. |
Włączenie do zwalczania przędziorków i szpecieli preparatów o działaniu mechanicznym/fizycznym oraz wprowadzenie do sadu drapieżnych roztoczy z rodziny dobroczynkowatych (Phytoseiidae). |
18. |
Monitorowanie występowania zwójki koróweczki, przeziernika jabłkowca, owocówki jabłkóweczki oraz zwójki siatkóweczki, zwójki bukóweczki, wydłubki oczateczki z użyciem pułapek z feromonem (w liczbie zalecanej przez producenta) i przeprowadzanie zabiegów gdy został przekroczony próg zagrożenia dla tych szkodników. |
19. |
Włączenie do programu ochrony przed szkodnikami wymienionymi w punkcie 17 zarejestrowanych preparatów mikrobiologicznych opartych na wirusach i/lub bakteriach. |
20. |
Monitorowanie występowania owocnicy jabłkowej z użyciem białych pułapek lepowych, stosując jedną pułapkę dla odmian o podobnej porze kwitnienia. Wykonywanie zabiegów zwalczających po przekroczeniu progu zagrożenia. |
21. |
Stosowanie herbicydów tylko pod koronami drzew, w pasach zajmujących maksymalnie 50% całkowitej powierzchni sadu, liczonej razem z drogami wewnętrznymi, uwrociami i przypłociami. Szerokość pasów herbicydowych nie powinna być większa niż 1,80 m. |
22. |
Opryskiwanie herbicydami o działaniu następczym wyłącznie w sadach nie starszych niż trzyletnie, przy zachowaniu ograniczeń dla drzew w roku ich sadzenia, które wynikają z etykiety rejestracyjnej. |
23. |
Użycie herbicydów zawierających glifosat maksymalnie dwa razy w sezonie, wliczając mieszaniny z innymi substancjami chwastobójczymi. |
24. |
Zapewnienie odpowiednich warunków dla rozwoju i ochrony pożytecznych organizmów (np. dbałość o śródpolne zadrzewiania, zakrzewienia). |
25. |
Ograniczanie do 1 zabiegu w sezonie stosowania pyretroidów i preparatów fosforoorganicznych. |
- źródło: gov.pl
Najnowsze komentarze