Jak wynika z najnowszych prognoz USDA (United States Departament of Agriculture) światowa produkcja jabłek w sezonie 2020/2021 wyniesie 76,1 mln, ton czyli o 3,3 mln ton mniej niż w poprzednim sezonie.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w Chinach w tym sezonie spadnie o 1,9 mln ton i wyniesie 40,5 mln ton.
Z kolei zbiory jabłek w Unii Europejskiej będą wyższe niż w ubiegłym sezonie i wyniosą 12,2 mln ton (w sezonie 2019/2020 zebrano 11,7 mln ton).
Przewiduje się, że w USA zbiory jabłek wyniosą ok. 4,6 mln ton, w Turcji 4,3 mln ton, w Indiach 2,3 mln ton, w Rosji 1,5 mln ton, a na Ukrainie 1,4 mln ton.
Zbiory jabłek w Brazylii i w Chile szacowane są na ok. 1,1 mln ton, w Republice Południowej Afryki na 960 tys. ton, w Meksyku na 680 tys. ton, a w Nowej Zelandii na 583 tys. ton.
Wielkość globalnej konsumpcji jabłek Amerykanie przewidują na poziomie ok. 75,7 mln ton. Najwięcej jabłek zostanie skonsumowanych w Chinach – ok. 39 mln ton. W Europie spożycie jabłek szacuje się na ok. 11,6 mln ton.
Największym importerem jabłek będzie Rosja, która zaimportuje w tym sezonie ok. 810 tys. ton jabłek. 515 tys. ton jabłek trafi do krajów Unii Europejskiej, a 280 tys. ton importuje Bangladesz.
Największym eksporterem jabłek w sezonie 2020/2021 będą Chiny, wyeksportują w sumie ok. 1,2 mln ton jabłek.
Kraje UE wyeksportują ok. 1,1 mln ton jabłek, a USA 815 tys. ton.
*Z powodu braku danych, w raporcie USDA nie uwzględniono takich krajów jak Afganistan, Iran, Irak, Pakistan i Turkmenistan.
- źródło: USDA
Najnowsze komentarze