Szacuje się, że w 2020 r. w UE zebrano 36,8 mln ton owoców, z czego 14,3 mln ton stanowiły owoce ziarnkowe (jabłka i gruszki), 11,4 mln ton to owoce cytrusowe, 6,5 mln to owoce pestkowe, 2,7 miliona ton to owoce subtropikalne i tropikalne (takie jak figi, kiwi, awokado i banany), 1,3 miliona ton to orzechy, a 0,7 miliona ton to owoce jagodowe.
Hiszpania i Włochy są głównymi producentami owoców w UE, ale w przypadku niektórych owoców prym wiodą inne państwa członkowskie.
W 2020 roku 30% unijnej produkcji jabłek pochodziło z Polski.
Nieco ponad połowa wszystkich pomarańczy w UE pochodziła z Hiszpanii.
Na całym świecie uprawia się tysiące odmian jabłek, z których wiele zostało stworzonych i wyselekcjonowanych do uprawy w różnych klimatach. Umożliwiło to komercyjną produkcję jabłek we wszystkich państwach członkowskich. Trzy na dziesięć jabłek wyprodukowanych w UE (30,0%) zostało zebranych w Polsce w 2020 r. Inne główne kraje produkujące jabłka to Włochy (20,8%) i Francja (13,7 %).
Z kolei produkcja pomarańczy i brzoskwiń jest znacznie bardziej ograniczona przez warunki klimatyczne. Ponad 90% wszystkich pomarańczy i brzoskwiń produkowanych w UE pochodziło z Hiszpanii, Włoch i Grecji.
- źródło: ec.europa.eu
Najnowsze komentarze