W sobotę, 17 marca 2018r. w Pamiętnej k/Skierniewic obyło się szkolenie producentów porzeczek, któremu patronowało Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (www.kspcp.pl).
Omawiane były kwestie związane z produkcją, agrotechniką i przyszłością uprawy tego gatunku w kraju.
Bardzo ciekawym wykładem podzielił się z uczestnikami Piotr Baryła, który przedstawił zagadnienia związane z
# ilością produkcji owoców porzeczki czarnej i czerwonej w Świecie, Europie i Polsce,
# jaki udział w produkcji owoców porzeczki czarnej i czerwonej zajmują krajowi plantatorzy,
# czy nadal jesteśmy największym producentem porzeczki na Świecie,
# z kim konkurujemy pod względem tonażowym w produkcji owoców porzeczki,
# oraz o produkcji ekologicznej porzeczki czarnej w Europie, oraz kto produkuje najwięcej tego typu owoców.
Zapraszamy do zapoznania się z fragmentem wystąpienia na w/w tematy.
W dalszej części prezentacji przedstawiona została analiza sytuacji cen i opłacalności produkcji owoców porzeczki czarnej i czerwonej.
# jakie ceny owoców uzyskiwali plantatorzy porzeczki w ostatnich latach,
# co może się stać jeśli produkcja owoców porzeczki wzrośnie,
# struktura odmianowa porzeczki czarnej na plantacjach towarowych w produkcji,
# o jakie odmiany pytają przetwórnie,
# malejąca ilość produkcji owoców porzeczki czerwonej,
# czy należy sadzić kolejne plantacje porzeczki czerwonej.
Jeśli są Państwo plantatorami porzeczki czarnej lub czerwonej zachęcamy do zapoznania się z działalnością Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek (www.kspcp.pl), dzięki któremu będą mogli Państwo posiadać najnowsze informacje o produkcji, przyszłości i cenach owoców.
Materiał video ze szkolenia pt: „Najważniejsze elementy w ochronie i odżywianiu porzeczek” 17 marca 2018 r., Pamiętna k/Skierniewic organizowanego przez Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP), oraz firmy Timac Agro oraz Bayer.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie.
Najnowsze komentarze